TÉMA

Sudoměřice

Baťův kanál má být splavný dále. Vodní cesty chtějí rozvíjet turismus

Splavnost Baťova kanálu se má v roce 2027 prodloužit z 53 na 72 kilometrů. Ředitelství vodních cest (ŘVC) má přichystané investice téměř za dvě miliardy korun. Rekreačním plavidlům umožní doplout na severu až do Kroměříže a na jihu do Hodonína. Vzniknou nové plavební komory, přístavy, přístaviště a v nich potřebná infrastruktura, aby kanál dokázal pojmout stále se zvyšující počet návštěvníků a mohl se dále rozvíjet turistický ruch ve městech a obcích u kanálu. Informoval o tom ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 18:57|

Vlaky vyjíždějí na modernizovanou trať Praha–Tábor. I po desetiletích prací jsou však na mapě koridorů bílá místa

Končí jedna z největších akcí poslední doby na železničních koridorech. Vlaky se vracejí na trať mezi Sudoměřicemi a Voticemi. Vznikla vlastně zcela nová trať dlouhá dvacet kilometrů. Zároveň je to takový předčasný dárek k třicetinám koridorů. Letos se završí třicátá sezona jejich modernizace, aniž by bylo vše hotovo (a to přesto, že některé úseky se předělávají již podruhé). Za uvedené tři dekády ani zdaleka nebylo vše tak ukázkové jako nyní zprovozněný úsek severně od Tábora, který je dvoukolejný a s rychlostí až 160 kilometrů za hodinu a výhledově i dvoustovkou. Jsou i „koridory“ jednokolejné, kde se jezdí sotva osmdesátkou.
1. 7. 2022|

Hraniční přechod Sudoměřice-Skalica blokovali protestující proti opatřením

Asi čtyřicet protestujících lidí s 15 vozy v sobotu zhruba čtyři hodiny na slovenské straně blokovalo hraniční přechod na Hodonínsku Sudoměřice-Skalica. Demonstranti požadovali otevření hranic bez kontrol. Protest byl poklidný a vozy přes hranice jezdily takzvanou starou cestou.
10. 7. 2021Aktualizováno10. 7. 2021, 14:30|

Pandemie ve světě: Slovensko zintenzivňuje hraniční kontroly, Francii může zasáhnout čtvrtá vlna

Slovenská policie začíná s intenzivními kontrolami na hranicích, zaměří se na dodržování karanténních povinností po vstupu na území Slovenska. Provoz některých hraničních přechodů se omezí nebo úplně uzavře. Vzhledem k narůstajícím počtům případů varianty delta mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal připustil, že zemi může na konci měsíce zasáhnout čtvrtá vlna koronaviru. Počty nákaz rostou také v Izraeli, tamní vláda proto podle médií chystá nová opatření. Británie naopak i přes narůstající infekce plánuje 19. července zrušit zbývající restrikce.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 18:53|

Dělníci prorazili tunel Deboreč. Je součástí přestavby, která zrychlí vlaky mezi Prahou a Táborem

Poslední desítky centimetrů zeminy prorazili stavbaři v tunelu Deboreč na Benešovsku. Ražba 660 metrů dlouhého tunelu začala v prosinci 2018. Je součástí přestavby koridorové tratě Sudoměřice-Votice, díky níž se zkrátí jízdní doby expresů mezi Prahou a Táborem. Vlaky by tudy měly jezdit rychlostí 160 kilometrů v hodině a v některých úsecích ještě vyšší.
11. 2. 2020|

Začala ražba tunelu klíčového pro zrychlení vlaků Praha–Tábor. Po dokončení jim cesta potrvá hodinu

Na pomezí středních a jižních Čech začala ražba tunelu, který má přispět k rychlejším cestám vlakem z Prahy do Českých Budějovic. Tunel Mezno bude dlouhý 840 metrů, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) jej chce zprovoznit současně se zbytkem přeložky Votice–Sudoměřice za tři roky.
11. 9. 2019|

Tragické nehody jim vzaly celou rodinu. Osiřelým dětem pomáhají sbírky

Tragická dopravní nehoda je smutná vždy. Zvlášť složitá je ale situace, když jediným přeživším je malé dítě, které ještě před pár okamžiky žilo šťastně s rodiči a sourozenci. Nehod, při kterých zahynula většina rodiny, se stalo letos již několik. Podpořit je se snaží sousedé i lidé, kteří se s nimi ani zesnulými rodiči nikdy neviděli.
11. 9. 2019|

Šest mrtvých při dvou autonehodách. Pondělí se vyrovnalo nejtragičtějšímu dni tohoto roku

Čtyři lidé nepřežili čelní srážku osobního auta s kamionem u Sudoměřic na Hodonínsku. Příčinu nehody policisté zjišťují, silnice I/55 je uzavřená v obou směrech, potvrdil mluvčí jihomoravské policie Petr Zámečník. Podle záchranářů o život přišli dva dospělí a dva chlapci, třetí chlapec vyvázl s velmi vážnými zraněními. Dva mrtvé si vyžádala i srážka několika vozidel na Havlíčkobrodsku.
26. 8. 2019Aktualizováno26. 8. 2019, 16:43|