TÉMA

Moravská galerie v Brně

Pavel Büchler hledá známky života tam, kde je jiní přehlížejí

Umělec Pavel Büchler se věnuje především konceptuální práci s textem, zastaralými fotografiemi a médii. Narodil se v Československu, ale více než čtyři dekády žije a tvoří ve Velké Británii. Tuzemským divákům Büchlerovu tvorbu obsáhle představuje nyní Moravská galerie v Brně na výstavě nazvané Známky života.
28. 9. 2023|

Made by Fire. V Miláně vystaví české sklo, porcelán a keramiku a s nimi otázky, které pálí design i průmysl

Na dubnovém design weeku v italském Miláně budou zastoupeni i čeští designéři a výrobci. Projekt Made by Fire podle Moravské galerie v Brně, která projekt ve spolupráci s festivalem Designblok připravila, ukáže největší výběr českého skla, porcelánu a keramiky na milánské přehlídce v novodobé historii Česka. Vedle prezentace tuzemské produkce a umu slouží výběr rovněž k zamyšlení nad směřováním českého designu a sklářského průmyslu.
31. 3. 2023|

Kokoschkův obraz Žena a otrok je na seznamu odcizených děl, tvrdí kurátorka

Obraz Oskara Kokoschky Žena a otrok, který v neděli nabídla v aukci galerie Adolf Loos v Praze, je na seznamu odcizených děl. Uvedla to kurátorka sbírek Židovského muzea v Praze Michaela Sidenberg. Podle galerie jsou ale všechny nároky dědiců vypořádané.
22. 3. 2023|

Běhání po úřadech, cestování pralesy i požární cvičení v kancelářském komplexu. Do virtuální reality lze prý přesunout vše

Virtuální realita se v současné době začíná používat v nejrůznějších oblastech života. Dokáže nasimulovat cokoliv od cestování, přes vzdělávání, po státní správu. Vše, co se nachází ve virtuální realitě, je plně digitální, člověk do tohoto prostředí vstupuje pomocí speciálních brýlí. Používá se i termín rozšířená realita, kdy do skutečnosti vstupují třeba virtuální 3D objekty a postavy, které lze vidět pomocí kamery v telefonu. Tématu se věnoval pořad 90' ČT24.
22. 10. 2022|

Z Hlavy medúzy jde strach, ukáže detektivní minisérie ČT

Jitka Čvančarová jako nekompromisní policejní vyšetřovatelka a Jiří Dvořák coby její parťák, to je nová detektivka Hlava medúzy, inspirovaná slavným obrazem Paula Rubense. Režisér Filip Renč chtěl dle svých slov připomenout atmosféru detektivek z 60. let a dbal na psychologické motivy. Tomu pomáhá i detektiv David, který toho příliš nenamluví: „Nejsem přítelem ukecaných věcí,“ tvrdí Jiří Dvořák, který postavu ztvárnil. Renč s Dvořákem byli hosty Studia 6.
9. 1. 2021|

Brněnská muzea a galerie se po pauze otevírají veřejnosti. Předvádějí roboty a choulí se do vlny

Muzea a galerie mohou mít otevřeno už od minulého čtvrtka, některá to stihla až tento týden. Velké instituce s několika výstavními prostory musely zajistit personál. Od úterka je otevřeno například Technické muzeum v Brně nebo Dům umění, ve středu se přidalo i Moravské zemské muzeum a Moravská galerie.
9. 12. 2020|

Jan Svoboda tvrdil, že není fotograf. Jeho snímky teď vystavuje prestižní galerie v Londýně

V Londýně začala vůbec první zahraniční retrospektivní výstava fotografií Jana Svobody. U příležitosti třicátého výročí od úmrtí českého umělce ji spolupořádá Moravská galerie v Brně. Svoboda na britských ostrovech poprvé vystavoval už na počátku 80. let minulého století.
23. 2. 2020|

Jménem Pražák, srdcem Moravan. Před 200 lety se narodil významný politik a právník

Alois Pražák, nejprve rakousko-uherský poslanec a později ministr, vždy hájil české zájmy a používání češtiny. Prosadil zrušení roboty a přátelil se s českými vlastenci. V srdci nosil hlavně svou rodnou Moravu a založil i Moravskou národní stranu. Respekt si přitom zasloužil také ve Vídni. Svědčí o tom řada vyznamenání nebo povýšení do šlechtického stavu.
21. 2. 2020|

Co had, to zločin. Filip Renč začal na jihu Moravy natáčet nový krimiseriál Hlava Medúzy

Nový seriál s názvem Hlava Medúzy začal v brněnském studiu České televize natáčet režisér Filip Renč. Jde o kriminální sérii, jejímž symbolem se stal stejnojmenný Rubensův obraz. Diváci se můžou těšit na osm epizod, které budou kombinací skutečných kriminálních případů a fikce.
22. 8. 2019|