TÉMA

Ferrata

Obžalovaný z úmrtí dvou žen v Alpách přiznal u jednoho z případů vinu

Šestatřicetiletý Dalibor Urban, který je jedním ze dvou obžalovaných za nedbalostní usmrcení dvou žen v Alpách, přiznal u budějovického soudu vinu u jednoho z případů. Ženy zahynuly v minulých letech v rakouských Alpách při horských výstupech, které obžalovaný Urban a Jan Linhart podle kriminalistů vedli nelegálně. Soud se případem nyní začal zabývat. Mužům hrozí až šestileté vězení.
10. 11. 2023|

Smrtí dvou Češek v Alpách se bude zabývat soud, státní zástupce obžaloval dva muže

Státní zástupce podal obžalobu na dva muže, kteří podle vyšetřování stojí za úmrtím dvou žen v rakouských Alpách. České televizi to sdělil žalobce Ivo Dvořák. Obě ženy zahynuly při horských výstupech, které muži podle kriminalistů nelegálně vedli. Obviněným hrozí až šestileté vězení.
14. 7. 2023|

Češka v Rakousku zahynula po pádu ze čtyřiceti metrů

Devětapadesátiletá Češka nepřežila pád ze čtyřiceti metrů na horské túře v rakouském Salcbursku. Na výstupu byla v pondělí odpoledne sama a policisté vyloučili cizí zavinění smrti.
6. 7. 2021|

Sedmdesátník staví ferraty bez povolení a chce v tom pokračovat. I přes nesouhlas ochránců přírody

Kvůli novým ferratám v Českém středohoří se střetl jejich stavitel s ochránci přírody. Podle nich vznikly ferraty na Kozím vrchu a na Vrabinci nelegálně a nemají tam co dělat. Obě cesty prý dokonce výrazně ohrožují hnízda kriticky ohrožených sokolů stěhovavých. Stavitel si ale trvá na svém, ferraty podle svých slov bude stavět dál.
8. 7. 2020|

Skalní stezky v Děčíně jsou čím dál oblíbenější, lidé ale často nedodržují pravidla

V Česku začínají být populární takzvané ferraty. Na stezkách v Děčíně, které jsou díky své rozsáhlosti evropským unikátem, za sezonu leze i třicet tisíc lidí a tvoří se tam fronty.  Zabezpečené cesty umožňují šplhat po skalách i méně zkušeným. Někteří ale zbytečně riskují kvůli nesprávnému vybavení nebo nedodržování pravidel.
18. 8. 2019|