TÉMA

Lausanne

Noc byla v ulicích francouzských měst klidnější. Nepokoje se ale šířily za hranice, i do Švýcarska

Policisté ve Francii při páté noci nepokojů, které začaly po smrti mladíka zastřeleného při silniční kontrole, zadrželi opět stovky lidí. Podle ministra vnitra byla ale situace výrazně klidnější než dříve. Lépe se na noční násilnosti připravili ve srovnání s předchozí nocí policisté v Marseille i v Lyonu, kde se podařilo zabránit rabování obchodů. Francouzská prokuratura v neděli dopoledne uvedla, že během nepokojů se na pařížském předměstí L'Haÿ-les-Roses stal terčem pokusu o vraždu místní starosta.
2. 7. 2023Aktualizováno2. 7. 2023, 21:03|

Mozkový implantát je realitou. „Digitální most“ vrátil ochrnutému chůzi

Muž, který v roce 2011 ochrnul při nehodě na kole, se dokáže postavit, a dokonce chodit pomocí speciální pomůcky. Pomohl mu implantát – zařízení, které snímá jeho mozkové vlny a vysílá do páteře pokyny k pohybu správných svalů. Průkopnický výzkum by mohl pomoci při vývoji miniaturních implantátů pro pacienty po mrtvici a s ochrnutím.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 22:08|

Sucho vyžene z domovů až 216 milionů lidí, varuje Světová banka

Změny klimatu pociťuje čím dál více států. Sucho bylo příčinou ničivých požárů v Austrálii v letech 2019 a 2020, hasiči v Kalifornii na jihozápadě USA plamenům vzdorují nyní. S nedostatkem vody se potýkají zemědělci na Bali. Ještě dramatičtější situace panuje v nejchudších státech Afriky. Své domovy bude muset podle Světové banky opustit kvůli suchu na 216 milionů lidí.
13. 5. 2022|

Švýcaři vrátili lidem s přerušenou míchou schopnost chodit. Pomáhá implantát s umělou inteligencí

Svět medicíny přinesl převratný objev. Vědcům ve švýcarském Lausanne se podařilo vůbec poprvé vrátit na nohy pacienty s plně přerušenou míchou. Do páteře jim voperovali implantáty, které pomocí signálů propojují přerušené spojení mezi nohama a mozkem.
10. 2. 2022|

Astronomové představili nejpřesnější mapu známého vesmíru. Vznikala dvacet let

Astrofyzici zveřejnili vůbec největší 3D mapu vesmíru. Jde o výsledek analýzy více než čtyř milionů galaxií a mnoha dalších kosmických těles. Vědci v prohlášení uvedli, že v rámci projektu, který byl zahájen před více než dvaceti lety, provedli „nejpřesnější měření rozpínání kosmu v největším možném rozsahu“.
20. 7. 2020|

Švýcarsko vyzvalo Koláčka z kauzy MUS, aby nastoupil do vězení. Podnikatel neuposlechne

Švýcarsko vyzvalo podnikatele Antonia Koláčka, který je v tuzemsku obžalovaný v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS), aby 19. srpna nastoupil do vězení. Koláček v pondělí uvedl, že na doporučení svých advokátů výzvu neuposlechne. O tomto postoji už informoval i švýcarské úřady i pražský městský soud, který řeší českou větev kauzy.
12. 8. 2019Aktualizováno12. 8. 2019, 20:47|