TÉMA

Nové Město nad Metují

U Náchoda začal archeologický průzkum, poslední krok před dlouho očekávanou stavbou obchvatu

Začal archeologický průzkum na trase budoucího obchvatu Náchoda. Samotná stavba, na kterou místní obyvatelé i projíždějící řidiči čekají desítky let, by měla začít vznikat napřesrok. Ředitelství silnic a dálnic již má stavební povolení, zbývá mu ještě vybrat zhotovitele.
10. 11. 2023|
Doporučujeme

Ve městě mu říkají Rain Man. I s handicapem výborně odmaturoval, další studium se ale jeví problematicky

Jednadvacetiletému Václavu Roškotovi lidé v Novém Městě nad Metují přezdívají Rain Man. Je geniální, trpí ale Aspergerovým syndromem a také poruchou autistického spektra. Špatně přitom čte a jen s obtížemi si dokáže zavázat tkaničku. O handicapovaném umělci, který nelehce proplouvá životem, natáčel David Vondráček pro pořad Reportéři ČT.
27. 9. 2023Aktualizováno30. 9. 2023, 07:52|

Obchvat Náchoda má stavební povolení. Práce by mohly začít příští rok

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má stavební povolení na obchvat Náchoda. Povolení vydal královéhradecký krajský úřad, uvedl ve čtvrtek na Twitteru generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Stavební povolení je nepravomocné. Dvacetitisícový Náchod patří v královéhradeckém kraji k městům nejvíce zatíženým dopravou. O stavbu obchvatu město usiluje přes dvacet let.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 11:43|

Na Náchodsku řidiče opět čeká objížďka na cestě z Náchoda do Dobrošova

Řidiče na Náchodsku od úterý 11. dubna opět čeká kvůli opravě části silnice mezi Náchodem a Dobrošovem složitá objížďka. Při cestě z Náchoda do Dobrošova, kde je známá prvorepubliková dělostřelecká pevnost, objížďka povede přes Nové Město nad Metují, Nový Hrádek a Českou Čermnou a cestu prodlouží o 26 kilometrů. Stejná objížďka bude i v opačném směru. Omezení potrvá do konce října, uvedla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.
31. 3. 2023|

V Novém Městě nad Metují vzplály chemikálie, jeden pracovník musel do nemocnice

V průmyslovém areálu v Novém Městě nad Metují na Náchodsku zhruba od sedmi hodin ráno hasiči bojovali s požárem. Oheň zasáhl halu s chemikáliemi, výsledky měření Institutu ochrany obyvatelstva však ukázaly, že k ohrožení životního prostředí nedošlo. Jeden pracovník utrpěl popáleniny a záchranáři jej vrtulníkem převezli do nemocnice. Požár způsobil škodu asi deset milionů korun, jeho příčinu hasiči a policie vyšetřují.
22. 8. 2022Aktualizováno22. 8. 2022, 15:27|

Tuzemské filmové festivaly zajímá Stephen Daldry, plasty ve vodě a hrnec smíchu

Nejnovější film Woodyho Allena Festival pana Rifkina zahájí v pátek letošní ročník Febiofestu. Tradičně se koná v Praze a následně v ozvěnách dolehne i do regionů. V Novém Městě nad Metují vrcholí Festival české filmové komedie a v Hluboké nad Vltavou i o víkendu pokračuje přehlídka dokumentů Voda, moře, oceány.
17. 9. 2021|

Reportéři ČT: Zámek v Novém Městě nad Metují chce majitel prodat. Místní se obávají jeho uzavření

Zámek v Novém Městě nad Metují přitahuje desítky tisíc turistů. Kulturní i společenský život města je do značné míry závislý právě na této národní kulturní památce. Její budoucnost je ale nejistá, už několik sezon ji majitel chce prodat. Do prodeje se zapojil stát, prosazoval jej premiér Andrej Babiš (ANO). Hledání kupce se věnoval pro pořad Reportéři ČT David Vondráček.
14. 9. 2021|

Dostavba dálnice D11 do Polska nebo holding nemocnic jsou ústředními tématy voleb v Královéhradeckém kraji

Poslední čtyři roky v Královéhradeckém kraji vládla koalice ČSSD, ODS, TOP 09, Východočechů, KDU-ČSL a STAN, sestavená tehdy doslova pár minut po volbách, v rekordně krátkém čase jako první ze všech krajů ČR. Hejtmanské křeslo obhajuje Jiří Štěpán (ČSSD), který kandiduje v rámci koalice Spolu pro kraj.
4. 9. 2020|

Koupě zámku za 300 milionů není pro ministerstvo prioritou, schází peníze

Zámek v Novém Městě nad Metují se státním majetkem, což v pondělí navrhnul premiér Andrej Babiš (ANO), prozatím nestane. Případná koupě totiž aktuálně nepatří mezi priority ministerstva kultury. Informovala o tom mluvčí úřadu Michaela Lagronová. Soukromý zámek na Náchodsku nabízejí k prodeji potomci šlechtického rodu Bartoňů z Dobenína a stát má na národní kulturní památku předkupní právo.
25. 6. 2020|

Zámek v Novém Městě nad Metují je na prodej, podle Babiše by ho měl koupit stát

Soukromý zámek v Novém Městě nad Metují na Náchodsku nabízejí k prodeji potomci šlechtického roku Bartoňů z Dobenína. Stát, který má předkupní právo, by ho měl podle premiéra Andreje Babiše (ANO) koupit. Předseda vlády při pondělní návštěvě Královéhradeckého kraje jednal se zástupci Národního památkového ústavu a majitelů přímo na novoměstském zámku. K ceně, za jakou by stát mohl stavbu koupit, se nikdo z přítomných nevyjádřil.
22. 6. 2020|
Reportéři ČT

Má autismus a kreslí počítačové grafiky, které chválí i malíři v Česku. Václav si teď říká Wizardin

Václav je autista, na střední školu se ale dostal jako nejlepší a díky inkluzi studuje na oboru s maturitou. Kromě toho je také nadějný umělec, říká si Wizardin. Jeho počítačové grafiky oceňují i přední čeští umělci a předvídají mu velkou budoucnost. Za Václavem se po čtyřech letech poté, co na jeho příběh poprvé upozornili Reportéři ČT, vrátil David Vondráček.
24. 3. 2020|

Domov pro seniory v Novém Městě nad Metují končí. Nesplňuje protipožární opatření

Případ tragického požáru v domově pro mentálně postižené ve Vejprtech u Kadaně, při němž přišlo o život osm lidí a třicet jich bylo zraněno, upozornil na bezpečnostní opatření v dalších podobných zařízeních v Česku. V Novém Městě nad Metují tamní Domov seniorů Metuj shání náhradní ubytování pro více než šedesát klientů. Nesplňuje totiž protipožární opatření a nemá registraci. Jeho majitelka se rozhodla provoz domu ukončit.
21. 1. 2020|

Už je čas... oslavit narozeniny. Hodinky Prim začaly tikat před sedmdesáti lety

V socialistickém Československu byla značka Prim téměř synonymem pro náramkové hodinky. Jejich historie se začala psát před sedmdesáti lety, 6. listopadu 1949, když v Novém Městě nad Metují vznikla pobočka národního podniku Chronotechna, který už ve Šternberku vyráběl budíky a nástěnné hodiny.
6. 11. 2019|

Mramorová socha Boženy Němcové ožije, minisérie představí příběh vášně a utrpení

Jako bolestný příběh plný vášně popisuje svou novou roli Aňa Geislerová, která ztvární Boženu Němcovou. Tvůrci slibují, že oživí mramorovou sochu, jíž se spisovatelka stala kvůli povinné četbě. Natáčení televizní minisérie mapující příběh české literátky odstartovalo v pondělí v Novém Městě nad Metují.
12. 8. 2019|