TÉMA

Waldemar Matuška

Jiří Suchý si k devadesátinám zpívá písně, které jiným záviděl. Pramínek vlasů je opotřebovaný, obává se

Divadelník Jiří Suchý slaví 1. října devadesáté narozeniny. Nepřekvapivě na jevišti svého osudového Divadla Semafor. Autor desítek hitů v premiéře přiopravil písničkové pásmo, jehož názvem říká: Znám ještě starší lidi.
1. 10. 2021|

„Nenechme se otrávit!" Připomeňte si tvorbu oslavence Jiřího Suchého v iVysílání

Herec, režisér, hudebník, dramatik, spisovatel, textař, výtvarník a především zakladatel Divadla Semafor Jiří Suchý slaví 1. října devadesáté narozeniny. Vybíráme při té příležitosti z iVysílání záznamy jeho vystoupení, archivní záběry i rozhovory.
1. 10. 2021|

Recenze: Starci s klarinety stále mladí ladí

Album Kdyby tisíc klarinetů / Starci na chmelu nabízí písně ze dvou českých filmových muzikálů, které ani po téměř šedesáti letech nezestárly a řada z nich se oprávněně stala navždy součástí naší populární hudby.
27. 12. 2020|

Zemřela textařka Jiřina Fikejzová. Psala pro Rottrovou i Neckáře

Ve věku 93 let zemřela textařka Jiřina Fikejzová. Je podepsána pod desítkami populárních songů. Její texty zpívali Marie Rottrová, Eva Pilarová, Waldemar Matuška nebo Karel Gott.
2. 9. 2020|

Vteřina dějepisu: Víte, kdo byl 7. května sám doma?

Sám doma není jen Kevin McCallister a moderátorky stejnojmenného pořadu České televize. Dávno před nimi si prázdný domov užívala i titulní hrdinka z představení slavného divadla Semafor. Pásmo písniček, které pro divadlo upravil Jiří Suchý, mělo premiéru 7. května 1960. Kdo v něm byl tedy sám doma?
7. 5. 2020|

Divadlo Semafor slaví šedesáté narozeniny. Jiří Suchý legendární scénu vybojoval hned několikrát

Divadlo Semafor patří mezi mimořádné stálice české kulturní scény. Díky originalitě tvorby dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr, jejichž mnohé písně se staly evergreeny, se scéna proměnila v legendu, zároveň však divadlo nemělo za minulého režimu na růžích ustláno a často se muselo stěhovat. Na jeho jevišti se v průběhu let vystřídaly hvězdy jako Pavel Bobek, Waldemar Matuška, Karel Gott, Eva Pilarová nebo Hana Zagorová.
30. 10. 2019|

Vojtovi Dykovi závidím, ne věk, ale to, co umí, říká osmdesátiletá Eva Pilarová

Zpívala s Waldemarem Matuškou a Karlem Gottem, Josef Škvorecký o ní napsal Ódu na Fitz-Pilarovou, v Divadle Semafor se stala hvězdou první velikosti. Eva Pilarová, zpěvačka s mohutným hlasem, v pátek slaví osmdesáté narozeniny. Pro Českou televizi vzpomínala nejen na „zlatá šedesátá“, ale prozradila také, koho obdivuje z mladé pěvecké generace. Rozhovor vedl Jiří Svoboda.
9. 8. 2019|