TÉMA

Eufrat

Kde byla voda, je jen písek. Irácké jezero Sáva poprvé za stovky let vyschlo

Jezero Sáva v jižní části Iráku je klíčovým zdrojem vody pro pouštní oblast mezi Bagdádem a Basrou. Letos poprvé se ale k tomu účelu nedá využít, protože v něm žádná voda není. Má to rozsáhlý dopad na přírodu i lidskou společnost v jeho okolí.
20. 6. 2022|

Je to, jako bychom byli v poušti, zoufá si zemědělec. Syřané čelí zničujícímu suchu

Dříve nedaleko jeho olivového háje protékal Eufrat, nyní je ale řečiště nejdelší řeky Sýrie na kilometry vzdálené. S prohlubujícím se suchem a na pozadí přetrvávajících geopolitických problémů stromy Chálida Chamíse chřadnou a nedostatek vody pociťuje i jeho rodina, napsala francouzská tisková agentura AFP.
1. 9. 2021|

Sýrie čelí další katastrofě. Dvanáct milionů lidí hladoví a úrodu ničí sucho

Už přes deset let svírá Sýrii občanská válka. Nyní přichází pro zkoušenou zemi další rána v podobě extrémního sucha. Letošní sklizeň bude výrazně horší než loňská a podle odhadů Organizace pro výživu a zemědělství Sýrii chybí zhruba půldruhého milionu tun pšenice. Zpustošená země dlouhodobě zápolí s nedostatkem základních potravin.
24. 6. 2021|

Fanatici z IS poničili iráckou Hatru. Na opravy nejsou peníze

Náboženští fanatici z teroristické organizace Islámský stát věnovali mnoho času a energie ničení starověkých památek. V Sýrii to byla Palmýra či Apamea, v Iráku Nimrúd, Ninive nebo Hatra. Jejich záchrana už často nebude možná. Irácké vládě chybí peníze, a tak například ruiny v Hatře nikdo stále ještě detailně neprozkoumal.
21. 10. 2020|

Před 40 lety vypukla Irácko-íránská válka. Krvavý konflikt si vyžádal miliony obětí, skončil bezvýsledně

Osmiletá válka mezi Irákem a Íránem je řazena k nejkrvavějším konfliktům 20. století. Boje si na obou stranách vyžádaly na milion obětí a materiální škody se odhadují na stamiliony dolarů. Do konfliktu, který připomínal první světovou válku na evropském bojišti, se zejména dodávkami zbraní zapojily i obě tehdejší supervelmoci. Irácko-íránská válka nakonec skončila bez jasného vítěze, když obě země stáhly vojáky za hranice uznávané před konfliktem. Válku rozpoutal před 40 lety, 22. září 1980, Irák, příměří vstoupilo v platnost 20. srpna 1988.
22. 9. 2020|
Válka v Sýrii

Turecko oznámilo další operaci proti Kurdům na severu Sýrie. Nepřijatelné, reagují Spojené státy

Turecko zahájí na severu Sýrie operaci východně od řeky Eufrat. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který ale neuvedl, kdy operace začne. Ankara už na severu Sýrie má své vojáky několik let, zatím ale jen západně od Eufratu. Cílem její operace je vytlačit od jižní turecké hranice kurdské povstalce, které Turci označují za hrozbu pro svou bezpečnost. Americký ministr obrany Mark Esper uvedl, že plánovaná operace je nepřijatelná.
6. 8. 2019|