TÉMA

Daniel Anýž

Zemřel novinář a publicista Daniel Anýž

V sobotu po vážné nemoci zemřel novinář, publicista, komentátor a zpravodaj Hospodářských novin a Aktuálně.cz Daniel Anýž. Bylo mu 59 let. Profesně se věnoval dění ve Spojených státech, analyzoval především americkou politickou situaci nebo prezidentské volby. Byl ale také autorem knihy Jdu s hlavou vztyčenou o osudech Milady Horákové.
30. 9. 2023Aktualizováno30. 9. 2023, 16:52|

Soudní proces přináší Trumpovi popularitu, podle expertů by mu v primárkách mohl pomoct

Proces, ve kterém byl v úterý obžalován bývalý americký prezident Donald Trump, může ovlivnit výsledek republikánských primárek, ve kterých strana vybere svého kandidáta na prezidenta. Amerikanista Jakub Lepš v 90' řekl, že mu v současnou chvíli pomáhá. Zatím ale nejsou známa jména jeho vyzyvatelů. Pokud by se republikánským kandidátem stal, má podle komentátorů šanci vyhrát i volbu hlavy státu.
6. 4. 2023|

Válka v Iráku změnila mezinárodní pozici Spojených států i jejich vnitřní politiku

Angažmá v Iráku Spojeným státům přineslo řadu problémů. Podařilo se jim sestavit silnou alianci, do války se postupně zapojily čtyři desítky zemí. Tažení ale valný úspěch nepřineslo. Irák se proměnil v nestabilní stát, kterému se dodnes nedaří s následky invaze vyrovnat.
21. 3. 2023|

Potíže Bidena se starými utajovanými dokumenty rostou. Úřady zahájily oficiální vyšetřování

V domě amerického prezidenta Joea Bidena našli pracovníci ministerstva spravedlnosti v závěru minulého týdne další důvěrné vládní dokumenty. Jde o písemnosti z doby, kdy Biden sloužil jako senátor a později jako viceprezident Obamovy administrativy.
24. 1. 2023|

„Blahopřejeme Afghánistánu.“ Taliban po odchodu Američanů slaví vítězství

Taliban se prohlásil za vítěze války proti zahraničním silám, které se po dvaceti letech stáhly z Afghánistánu. Hnutí po odletu posledních amerických vojáků kontroluje ztichlé mezinárodní letiště v Kábulu. Slíbilo, že zabezpečí zemi a nebude pronásledovat své někdejší odpůrce. Osm radikálů padlo při útoku na vzdorující údolí Pándžšír.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 21:56|

V USA přibylo útoků proti lidem asijského původu. Bílý dům slíbil speciální útvar

Ve Spojených státech jsou stále častější útoky proti lidem asijského původu. Jejich počet se podle odborníků zvýšil od počátku pandemie covidu-19 až téměř o 150 procent. Americký prezident Joe Biden chce proti podobným incidentům zakročit: vznikne nový útvar na ministerstvu spravedlnosti.
2. 4. 2021|

O demokratickém kandidátovi by mohl rozhodnout až nominační sjezd, říká Joch k začátku primárek v USA

Ve Spojených státech startují za pár týdnů demokratické primárky, z nichž vzejde soupeř Donalda Trumpa pro listopadové prezidentské volby. První budou začátkem února v Iowě a v New Hampshire. V minulých letech už tato dvě kola napověděla hodně o tom, kdo nominaci získá, připomněl komentátor Daniel Anýž. Letos tomu tak ale být nemusí, protože situace je komplikovanější, míní analytik Roman Joch.
8. 1. 2020|

Anýž: Trump by chtěl možná zbraně regulovat přísněji, ale naráží na republikánskou stranu a její voliče

Dva další lidé podlehli zraněním, která utrpěli při střelbě v nákupním středisku v texaském El Pasu. Počet obětí se tak zvýšil na 22, přičemž někteří zranění zůstávají v kritickém stavu. Možným motivem pachatele by podle policie mohla být nenávist k migrantům. Redaktor Aktuálně.cz Daniel Anýž soudí, že americký prezident Donald Trump by sice byl pro přísnější regulaci držení zbraní, avšak naráží na republikánskou stranu a její voliče.
6. 8. 2019|