TÉMA

Dayton

„Bolest cítili všichni." Redaktor ČT zachytil Beznaděj Bosny a Hercegoviny

Před čtvrt stoletím skončila válka v Bosně a Hercegovině, nejkrvavější konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Mírovou dohodu v americkém Daytonu tehdy podepsali prezidenti Srbska a Chorvatska Slobodan Miloševič a Franjo Tuđman a bosenský prezident Alia Izetbegovič. Jak to v Bosně a Hercegovině vypadá po pětadvaceti letech míru, mapuje dokument Beznaděj Bosny a Hercegoviny redaktora ČT24 Karla Rožánka.
17. 12. 2020|

Dayton ukončil válku, funkční stát ale nezajistil. I po 25 letech zůstává Bosna rukojmím nacionalistů

Když byla 21. listopadu 1995 uzavřena dohoda ukončující válku v Bosně a Hercegovině, označil ji americký diplomat Richard Holbrooke, který jednání spoluřídil, za „nedokonalý mír“. Jako by tušil, že úmluva sice učiní přítrž krveprolití, ale harmonickou budoucnost zemi nepřinese. Na kompromisu se po třítýdenním jednání na vojenské základně u města Dayton v Ohiu shodli bosenský prezident Alija Izetbegović, srbský prezident Slobodan Milošević a chorvatský prezident Franjo Tudjman. Smlouva, kterou pak stvrdili následující měsíc v Paříži, zemi rozdělila podle zákopových linií z konce války a dala jí do vínku neobyčejně složitý politický systém, který i čtvrtstoletí po válce omezuje její životaschopnost.
21. 11. 2020|

Pražské muzeum vystavuje trolejbus, který jezdil v USA. Z Daytonu ho získal dopravní časopis

Muzeum pražské MHD ve Střešovicích bude mít do 1. listopadu nezvyklý exponát – trolejbus české výroby, který však nejezdil v Praze, nýbrž v americkém Daytonu. Tamní dopravní podnik jej daroval časopisu Československý dopravák, který vůz typu Škoda 14TrE prozatím vystavil v muzeu pražského dopravního podniku. V úvahu připadá i jeho jízda po trolejbusové trati v Prosecké ulici, ta však zatím není jistá.
24. 6. 2020|

Trump po víkendové střelbě navštívil Dayton i El Paso. „Nepolitikařte,“ vzkázal demokratům

Americký prezident Donald Trump navštívil Dayton v Ohiu, kde útočník o víkendu zastřelil devět lidí, i texaské El Paso, kde při podobném incidentu zahynulo dvaadvacet lidí. V obou městech se setkal se zdravotníky a záchranáři – a v obou městech se demonstrovalo proti jeho údajnému rasismu. Sám šéf Bílého domu mluví o tom, že politická konkurence události zneužívá ke štvavé kampani.
7. 8. 2019Aktualizováno8. 8. 2019, 06:35|

Střelec z Ohia byl zřejmě levicový extremista, uvedla CNN

Čtyřiadvacetiletý Connor Betts, který během necelé minuty postřílel v noci na neděli místního času před barem v Daytonu ve státě Ohio devět lidí včetně své sestry a jehož na místě zabila policie, byl zřejmě stoupenec krajní levice. Uvedla to americká stanice CNN s odkazem na jeho údajný twitterový účet.
6. 8. 2019|

Mexiko odsoudilo střelbu v americkém El Pasu. Možná požádá o vydání střelce

Mexický ministr zahraničí označil víkendovou střelbu v americkém Texasu za teroristický čin proti Mexičanům ve Spojených státech. Jestliže to bude potřeba, Mexiko požádá o vydání osoby, která má střelbu na svědomí. Jednadvacetiletý Patrick Crusius, o jehož vydání by mohlo Mexiko usilovat, v sobotu zabil jednadvacet lidí v nákupním centru v El Pasu. Podle FBI zřejmě nebyl součástí organizované skupiny, ale jednal sám. Zatím není jasný ani motiv útočníka z Daytonu, jehož útok si vyžádal devět mrtvých.
5. 8. 2019|

Střelec zabil v americkém Daytonu devět lidí včetně své sestry. Policisté ho zastřelili

Devět mrtvých a 27 zraněných si vyžádala střelba ve městě Dayton v americkém státě Ohio. Útočníka zneškodnili policisté. Střelcem je čtyřiadvacetiletý Connor Betts, motiv jeho činu zůstává nejasný. Betts začal střílet v jednu hodinu ráno místního času před jedním z daytonských barů. Mezi obětmi je i Bettsova sestra. K tragédii v Daytonu došlo jen třináct hodin poté, co útočník v obchodním domě v texaském El Pasu zastřelil 20 lidí a více než dvě desítky dalších zranil.
4. 8. 2019Aktualizováno4. 8. 2019, 20:39|