TÉMA

Uhersko

Maďarsko má 15 Nobelových cen, větší Česko jen dvě. Klíčovou roli hrála židovská menšina

Maďarsko má s 9,7 miliony obyvateli celkem 15 laureátů Nobelových cen – o milion lidí větší Česko jen dva a například pětimilionové Slovensko dokonce žádného. Maďarsko přitom nemá tradici tak průmyslové země, jako Čechy, Slezsko a Morava, což se obecně s vědeckým pokrokem spojuje. Jak je tedy možné, že právě tato bývalá část Rakousko-Uherské monarchie byla a je v „Nobelovkách“ tak mimořádně úspěšná?
4. 10. 2023|

Maďarsko mělo při srpnové invazi připojit část Slovenska, napsal list blízký Orbánovi

Maďarsko mělo využít invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 do Československa k tomu, aby připojilo zpět oblasti jižního Slovenska, které Československu připadly po první světové válce. Maďaři na Slovensku prý vítali maďarské vojáky jako osvoboditele. V článku věnovaném blížícímu se výročí 21. srpna 1968, kdy invaze začala, to uvedl maďarský provládní deník Magyar Nemzet.
19. 8. 2023|

S drobnými úpravami se používá dodnes. Před 180 lety vznikla moderní slovenština

Slovensko si připomíná 180 let od ustálení pravidel moderní spisovné slovenštiny. Na památném setkání dohodli úzus soudobé podoby jazyka Jozef Hurban a Ľudovít Štúr, úzce přitom spolupracovali i s českými obrozenci. Centrem oslav byla obec Hluboké ležící poblíž hranic s Českem.
17. 7. 2023|

Dvě části dálničního mostu v Uhersku od sebe dělí metr a půl. Spojí se do dvou týdnů

V Uhersku na Pardubicku se dokončuje unikátní dopravní stavba. Jde o dálniční most přes železniční koridor, který silničáři postavili podél trati a poté obě části nad železnicí otočili. V Česku byla taková technologie použita poprvé. Nyní musí stavbaři ještě obě části mostu spojit. První automobily by tímto úsekem dálnice D35 měly projet do konce letošního roku.
10. 5. 2022|

Komplikace s mostem u Uherska způsobila chyba v propočtech betonáže. Zřícení nehrozí

Za poklesem části konstrukce dálničního mostu nad železničním koridorem u Uherska na Pardubicku stojí podle zjištění České televize projektová chyba v propočtech betonáže. Zřícení podle stavbařů nehrozí. Opravy potrvají několik týdnů.
2. 11. 2021Aktualizováno2. 11. 2021, 16:57|

Práce na stavbě mostu u Uherska stojí. Vlaky jezdí, ale nabírají i hodinové zpoždění

Práce na dálničním mostě u Uherska se po pondělní události, kdy se jeden z pilířů zanořil víc než měl, zastavily. Potíže s konstrukcí zastavily provoz vlaků na železiční trati mezi Pardubicemi a Českou Třebovou. Nyní už vlaky pod rozestavěným mostem jezdí, ale jenom sníženou rychlostí. Některé regionální spoje nabírají velká zpoždění.
26. 10. 2021|

Potíže silničářů s mostem nad železničním koridorem v Uhersku zkomplikovaly provoz vlaků

Správa železnic v pondělí výrazně omezila dopravu na nádraží v Uhersku. Přes stanici, která leží na hlavní trati z Pardubic do České Třebové, nejezdily dvě hodiny kolem poledne vlaky vůbec, poté se rozjely, ale pouze po několika z pěti kolejí, které v Uhersku jsou. Od 18:30 byl provoz obnoven. O opatření požádalo Ředitelství silnic a dálnic kvůli potížím s mostem, který nad nádražím bude stát. Most bude součástí dálnice D35. Podle mluvčího silničářů poklesla konstrukce mostu, nikoli však bezprostředně nad kolejemi.
25. 10. 2021Aktualizováno25. 10. 2021, 20:58|

Historička: Trauma Trianonu spočívá ve vytržení třetiny Maďarů z centrálního bloku národa

Ještě v osmdesátých letech dvě třetiny maďarské veřejnosti odmítaly územní změny, které přinesla Trianonská mírová smlouva z června 1920, na jejímž základě se někdejší královské Uhry zmenšily do dnešních maďarských hranic. Ve svém komentáři to píše historička Eva Irmanová – a doplňuje, že pro současné Maďarsko Trianon sice zůstává dějinným traumatem, ovšem politické téma není otázka hranic, jako spíš práv maďarských menšin v okolních zemích.
3. 6. 2020|

BLOG: Koronavirus pohledem etnologie. „Fake news“ existovaly už v dobách cholery

Nebezpečné nemoci, epidemie i pandemie provázely obyvatelstvo střední Evropy po řadu století a nejednou se s neztenčenou silou opakovaně navracely do života našich předků. Svědectví o nich nám přinášejí archivní prameny oficiální povahy i paměti a osobní vzpomínky příslušníků různých společenských vrstev.
4. 4. 2020|

Luxus v době pandemie. Sklářství změnila morová rána ve 14. století na dlouho dopředu

Evropě dominovalo do poloviny 14. století sklo benátské/italské provenience. Největší rozkvět typů, variant tvarů, dekorů s používáním skloviny různých barev se vyskytoval mezi posledními desetiletími 13. století, kdy byla výroba přenesena z města Benátky na ostrov Murano, a polovinou 14. století, kdy v Benátkách propukla pandemie moru. Ta ale všechno změnila, popisuje archeoložka Hedvika Sedláčková.
2. 4. 2020|

Policie zadržela na Pardubicku afghánského uprchlíka. Úřady řeší, zda je plnoletý

Policisté tento týden na Pardubicku zadrželi mladého afghánského běžence, který trpí nakažlivým kožním onemocněním – pravděpodobně se jedná o impetigo. Byl ošetřen v pardubické krajské nemocnici a následně ho policisté převezli do zařízení ministerstva vnitra v Bělé pod Bezdězem. Úřady v současnosti zjišťují, zda je mladík plnoletý. Na uvedených šestnáct let totiž podle policie nevypadá.
1. 8. 2019Aktualizováno1. 8. 2019, 15:35|