TÉMA

Muzeum Novojičínska

V Kopřivnici se otevírá Muzeum nákladních aut Tatry. Nový depozitář dostala i Slovenská strela

V Kopřivnici na Novojičínsku se otevírá nové Muzeum nákladních automobilů Tatra, které představuje jejich historii od konce 19. století až po současnost. K vidění v něm jsou nejstarší užitkové vozy vyrobené v Kopřivnici či jejich repliky, ale například i auto, se kterým Karel Loprais vyhrál Rallye Paříž–Dakar, nebo kamion z expedice Tatra kolem světa z konce 80. let minulého století. Velkou část exponátů tvoří sbírka, kterou Tatra koupila od sběratele Jiřího Hlacha. Vedle muzea je i nový depozitář pro opravenou Slovenskou strelu. Návštěvníkům se muzeum otevře ve středu.
16. 11. 2021Aktualizováno16. 11. 2021, 15:10|

Svět Komenského ve Fulneku je po rekonstrukci moderní a interaktivní. Přilákat má víc turistů

Po tříleté rekonstrukci, která stála přes čtyřicet milionů korun, se otevřelo muzeum Svět Komenského Fulnek. Muzeum Novojičínska ve své pobočce vytvořilo expozici Na prahu vichřice, ve které v interaktivní podobě představuje působení Jana Amose Komenského ve městě.
2. 9. 2021|

Na ostravské univerzitě opravili historickou Jawu. Prošla rukama závodníka i akademického malíře

Renovaci motorky Jawa dokončili v restaurátorské dílně na ostravské Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TUO). Jde o jednu z motorek ze sbírky akademického sochaře Miroslava Rybičky, který věnoval několik desítek historických strojů Moravskoslezskému kraji.
7. 5. 2021|

Do kopřivnického muzea nákladních aut Tatra míří první exponáty. Otevření je v plánu na podzim

Do nového Muzea nákladních automobilů Tatra, které vzniklo v Kopřivnici na Novojičínsku, se začaly navážet první exponáty. V muzeu bude mimo jiné kolem sedmdesáti tatrovek včetně legendárního auta, se kterým Karel Loprais vyhrál Rallye Paříž – Dakar nebo kamionu z expedice Tatra kolem světa z konce osmdesátých let minulého století. Návštěvníkům by se muzeum mohlo otevřít na podzim letošního roku.
6. 4. 2021|

Sbírka historických klobouků vznikala desetiletí. Poprvé ji uvidí návštěvníci zámku v Kuníně

Klobouky církevních hodnostářů, šlechticů i jejich služebnictva vystavuje Muzeum Novojičínska na zámku v Kuníně. Sbírku, která začala vznikat v padesátých letech, doplní livreje, které oblékalo služebnictvo londýnského diplomata před více než sto lety. Vůbec poprvé jsou na zámku vystaveny i vzácné erbovní knoflíky.
30. 8. 2020|

Hala bývalé slévárny se promění v technické muzeum Tatry. Hotovo má být za dva roky

Hala bývalé slévárny v Kopřivnici na Novojičínsku se po rekonstrukci změní v nové technické muzeum automobilů Tatra. Stavební firma si v pondělí převzala staveniště a za necelé dva roky by se muzeum mělo otevřít návštěvníkům. Před novým výstavním prostorem bude stát legendární motorový vlak Slovenská strela.
29. 7. 2019|