TÉMA

Závory

Cyklisté musí v lesích na Kutnohorsku obcházet závory. Správci je tam dali kvůli vozidlům a krádežím dřeva

Někteří cyklisté kolem Kutné hory si stěžují na závory na cyklotrasách v tamních lesích. Ty tam nainstalovali sami správci, aby zabránili vjezdu motorovým vozidlům a krádežím dřeva. Lidem na kolech se nelíbí, že zábrany musí složitě obcházet, často i houštím.
25. 8. 2023|

Další železniční přejezdy dostanou letos závory

Správa železnic chce letos nově vybavit závorami sedmdesát přejezdů. Konkrétně na jižní Moravě se to týká šesti míst. Podle dopravních expertů je na takových přejezdech až třicetkrát méně smrtelných nehod ve srovnání s těmi bez závor.
11. 2. 2023|

Mezi závorami přejezdu ve Studénce opět uvázlo auto. Vybudování podjezdu se komplikuje

Mezi závorami přejezdu ve Studénce na Novojičínsku, kde v roce 2015 nepřežili srážku vlaku s kamionem tři lidé, opět uvázlo auto. Policie pátrá po řidiči, pravděpodobně Polákovi, který na přejezd vjel na červenou. Pak se závory zavřely a těsně kolem něj projel rychlík spojující Bohumín s Brnem. Přejezd patří mezi nejnebezpečnější v zemi. Situaci tam by měla změnit jeho rekonstrukce a vybudování podjezdu.
13. 6. 2022|

Nebezpečný přejezd u Kamenného Újezdu dostal moderní zabezpečení. Dočkají se i další

Správa železnic zmodernizovala další nebezpečné přejezdy. Závor a moderního zabezpečení se dočkal například přejezd na jihu Čech u Kamenného Újezdu. Na Vysočině v úseku mezi Moravskými Budějovicemi a Okříškami se chystají úpravy dalších čtyř přejezdů. Za devět měsíců letošního roku došlo na těchto místech v České republice  k více než sto dvaceti nehodám. Zemřelo při nich třiadvacet lidí.
7. 10. 2021|

Závory byly nahoře, přes přejezd se přesto prohnala lokomotiva. Nejde o systémový problém, tvrdí Havlíček

Výstražná světla nesvítila, závory byly zvednuté a přesto přes přejezd u zastávky Oleško na Litoměřicku projela plnou rychlostí lokomotiva – jeden z novějších strojů s druhem elektromotoru, které měly před lety na českých tratích problém kvůli bludným proudům. Ministr dopravy ale odmítl, že by šlo o systémový problém. Správa železnic sice měla potíže i s dalšími třemi přejezdy, kde ale podle ministra už je příčina jasná a s incidentem na Litoměřicku nesouvisela.
25. 11. 2020|

Padesát let od tragédie na přejezdu v Bezděčíně. Nehoda vzala život 24 lidem

Přesně před padesáti lety došlo k jedné z nejtragičtějších nehod v Československu. 28. července 1969 zemřelo na přejezdu u Mladé Boleslavi 23 lidí a další člověk později v nemocnici. Autobus s vlekem vjel tehdy přímo pod rozjetý parní vlak.
28. 7. 2019|