TÉMA

Saint-Denis

Ve Francii pohřbili zastřeleného mladíka. Při čtvrté noci nepokojů zadržela policie přes tisíc lidí

V Nanterre u Paříže se v sobotu blízcí rozloučili se 17letým Nahelem, kterého v úterý zastřelil při dopravní kontrole policista. Pohřeb se konal bez účasti veřejnosti. Nahelova smrt vyvolala ve Francii masové protesty. V noci na neděli bude kvůli nepokojům nasazeno 45 tisíc policistů a četníků, což je přibližně stejně jako za uplynulou noc.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 21:08|

Začal soud se strůjci teroristických útoků z Paříže, Abdeslam se označil za vojáka IS

V Paříži za přísných bezpečnostních opatření začal proces s obžalovanými ze série koordinovaných útoků na různých místech Paříže ze 13. listopadu 2015. Při explozích a následné střelbě tehdy zemřelo sto třicet lidí, nejvíce v hudebním klubu Bataclan, a stovky dalších utrpěly zranění. Obžalovaný Salah Abdeslam, který je považovaný za jediného přeživšího přímého spolupachatele atentátů, se na úvod soudu označil za vojáka teroristické organizace Islámský stát (IS) a později si hlasitě stěžoval na zacházení ze strany francouzské justice. Největší soudní proces v novodobých dějinách Francie má trvat do května příštího roku.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 20:55|

Neúspěšný útočník z francouzského rychlovlaku dostal doživotí

Soud v Paříži uložil trest doživotního vězení muslimskému radikálovi Ajjúbu Chazzanímu, který v srpnu 2015 zaútočil střelnými zbraněmi na cestující v rychlovlaku Thalys na lince z Amsterdamu přes Brusel do Paříže. Atentátníka přemohli tři Američané.
17. 12. 2020|

Z drogového ráje olympijský svět. Pařížská čtvrť Saint-Denis změní tvář

Francouzská metropole se pomalu připravuje na letní olympiádu, kterou začne hostit přesně za pět let. Otázky ale vyvolává budoucnost olympijské vesnice, která má stát v nechvalně proslulé části města Saint-Denis, kde bují kriminalita spojená s drogami. Paříž chce problematické čtvrti zrenovovat a kromě sportovišť tam vybudovat i bytové komplexy.
29. 7. 2019|