TÉMA

Jamboree

V Jižní Koreji evakuují desetitisíce skautů z jamboree. Tajfun vyhnal i českou výpravu

Jižní Korea zahájila evakuaci desítek tisíc skautů z dějiště světového jamboree na jihozápadě země, ke kterému se blíží tropická bouře Khanun. Skauti zamíří do bezpečnějších míst především v okolí hlavního města Soulu, uvedla agentura Reuters. Dokončit se už podařilo také evakuaci české výpravy. Náhradní ubytování v metropoli Čechům poskytla Korejská vojenská akademie.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 19:08|

Skauty čeká kvůli tropické bouři evakuace ze světového setkání

Desítky tisíc skautů čeká evakuace z dějiště světového setkání v Jižní Koreji. K zemi se blíží tropická bouře Khanun. Jamboree už v předešlých dnech provázely problémy, některé výpravy jej opustily kvůli vedrům. O nynější evakuaci informovala agentura AP s odvoláním na představitele Světové organizace skautského hnutí (WOSM). Mluvčí české organizace Barbora Trojak uvedla, že skauti jsou na evakuaci dobře připraveni, přesun začne v úterý místního času. Předčasný odjezd domů podle ní nikdo z Čechů neplánuje.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 21:58|

Potíže jamboree s vedrem a organizací pokračují. Některé výpravy odjíždějí

Dalších 132 účastníků celosvětového setkání skautů v Jižní Koreji muselo být v sobotu ošetřeno kvůli zdravotním problémům způsobeným extrémním horkem. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž jamboree v průběhu neděle opouštěli další členové britské a americké skautské asociace, které oznámily, že se z akce kvůli vedru a podmínkám na místě stáhnou.
6. 8. 2023|

Vedra komplikují setkání skautů. Soul v něm chce pokračovat i přes výzvy k ukončení

Světová organizace skautského hnutí (WOSM) vyzvala Jižní Koreu, aby přerušila celosvětové setkání skautů neboli jamboree. Tisíce britských skautů začaly opouštět pobřežní tábořiště kvůli úmorným vedrům. Američtí a singapurští skauti se odjet chystají. Už dříve se kvůli horku udělalo nevolno několika stovkám účastníků. Skauti a skautky z Česka zatím podle mluvčí Junáka předčasný návrat nezamýšlejí. Jižní Korea se v sobotu rozhodla v akci pokračovat.
5. 8. 2023Aktualizováno5. 8. 2023, 12:49|

Na 40 tisíc skautů z celého světa se potkalo na jamboree. Češi připomínají drsné osudy skautů za války

V americké Západní Virginii probíhá dosud největší celosvětové Jamboree. Na setkání skautů a skautek ze 120 zemí dorazilo na 40 tisíc účastníků. Smyslem je navázání nových přátelství, výměna zkušeností i vzdělávání. Do Spojených států vyrazilo i zhruba 500 zástupců z Česka, kteří pod heslem Unbreakable (Nezlomný) vypráví příběh českého skautingu. Ten se nepodařilo zlomit nacistům ani komunistům a nyní se těší velkému zájmu.
27. 7. 2019|