TÉMA

Reforma justice

Netanjahu odloží reformu justice o několik týdnů. Protestovaly proti ní opět desítky tisíc lidí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil odložení kontroverzní justiční reformy o několik týdnů, do dalšího zasedání parlamentu. Před sídlem izraelského parlamentu v Jeruzalémě v pondělí mezitím proti reformě protestovaly desítky tisíc lidí. Zablokované byly všechny silnice, které ke Knesetu vedou, píše zpravodajský list Haarec. Izraelský odborový svaz Histadrut v reakci na Netanjahuova slova odvolal celostátní generální stávku. Organizátoři protivládních protestů ale chtějí dál demonstrovat.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 22:19|

Netanjahuova strategie železné pěsti. Frustrace Palestinců narůstá, Izraelci se bojí o demokracii

Šestá vláda Benjamina Netanjahua je považována za nejpravicovější v historii Izraele. Svými kroky vyvolává obavy u demokraticky smýšlejících Izraelců, ale i strach z eskalace násilí v konfliktu s Palestinci, jejichž frustrace již nějakou dobu narůstá. Spekuluje se dokonce o možnosti propuknutí třetí palestinské intifády, neboli povstání. Netanjahuova vláda navíc nemá strategii, jak situaci uklidnit, spoléhá se spíše na sílu a represe. To podle Reuters staví do nepříjemné pozice jeho arabské spojence, kteří jsou nuceni partnerství vyvažovat jistou podporou palestinských aspirací.
3. 2. 2023|

Varšavou pochodovaly tisíce talárů. Polské kolegy přijeli podpořit soudci z celé Evropy

Ve Varšavě protestovali soudci, právníci i advokáti proti novému disciplinárnímu zákonu. Podle odpůrců má postihovat soudce, kteří se odmítají podřídit vládní reformě justice. Sporná norma prošla v prosinci Sejmem a míří do Senátu. Kritiky se zákon dočkal znovu i z Bruselu. Evropská komise vede s Polskem kvůli reformě soudnictví spor už několik let.
11. 1. 2020|

Nová Evropská komise bude ve sporu s Polskem možná měkčí. Leyenová mluví o respektu

Budoucí předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová chce sporná témata s Polskem řešit se vzájemným respektem. Podle agentury DPA to prohlásila po jednání s polským premiérem Mateuszem Morawieckým ve Varšavě. Komise současného předsedy Jeana-Claudea Junckera vedla s Polskem ostrý spor ohledně dodržování zásad právního státu.
25. 7. 2019|