TÉMA

Steven Mnuchin

Kolem setrvání TikToku v USA panuje nejistota. Influenceři se bojí o výdělky, poslanci čínského vměšování

Zákon, který minulý týden schválili američtí zákonodárci, ukládá čínskému vlastníkovi TikToku, společnosti ByteDance, aby se vzdal amerických aktiv v této sociální síti. Peking to označuje za nátlak. Influenceři mají strach, že přijdou o výdělky a sledující. Oproti tomu se většina amerických poslanců shoduje, že bezpečnost Spojených států je kvůli síti v ohrožení.
19. 3. 2024|

TikTok hledá v USA cesty, jak tam zůstat čínský. Američtí investoři již krouží kolem

Čínská aplikace TikTok chce využít všechny legální možnosti, aby se ubránila hrozícímu zákazu ve Spojených státech. Do Senátu zamířil návrh zákona, ve kterém drtivá většina kongresmanů žádá, aby se TikTok dostal do amerických rukou. Obávají se čínské špionáže a vlivu komunistické vlády na americké uživatele. Peking to odmítá s tím, že jde o podkopávání mezinárodního obchodního pořádku.
15. 3. 2024|

Vláda USA formulovala postoj k digitální dani jasně, říká ambasáda. Země, které ji zavedou, by mohly čelit protiopatření

Vláda Spojených států podle mluvčího ambasády v Praze Eda Findlayho jasně formulovala svou pozici na téma digitální daně. Findlay v aktuálním vyjádření pro ČTK odkázal na prosincový komentář velvyslance Stephena Kinga v Lidových novinách, ve kterém diplomat zmínil, že důsledkem zavedení digitální daně v Česku by mohla být nějaká forma přiměřeného protiopatření vlády USA.
24. 1. 2020|

Nové americké sankce zasáhnou osm íránských představitelů i vybraná průmyslová odvětví

Američtí ministři zahraničí Mike Pompeo a financí Steven Mnuchin oznámili detaily rozšířených sankcí vůči Íránu. Budou se týkat vybraných průmyslových odvětví a vrcholných představitelů režimu. O opatření poprvé informoval prezident Donald Trump ve středu, neuvedl však detaily. Americký list The Washington Post napsal, že americká armáda se v den útoku na šéfa elitních íránských jednotek Kuds Kásima Solejmáního neúspěšně pokusila o atentát také na klíčového velitele Kuds v Jemenu.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 23:16|

Ruské síly oddělují v Manbidži syrskou armádu od turecké

Syrská armáda vstoupila do severosyrského města Manbidž, odkud se stáhla mezinárodní koalice, která tam doposud působila. Rusko je odhodláno zabránit střetu syrské a turecké armády a ruské síly začaly hlídkovat na linii mezi jednotkami obou zemí. Americký prezident Donald Trump vyzval svého tureckého protějška Recepa Tayyipa Erdogana k okamžitému zastavení bojů proti Kurdům. Ministerstvo financí USA zařadilo na sankční seznam turecká ministerstva obrany a energetiky a také šéfy těchto resortů včetně ministra vnitra.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 19:45|

Facebook dostal v USA rekordní pokutu a čelí antimonopolnímu vyšetřování

Americká internetová společnost Facebook čelí ve Spojených státech antimonopolnímu vyšetřování ze strany Federální obchodní komise (FTC). Zpráva přišla jen několik hodin poté, co FTC uvedla, že Facebooku vyměřila rekordní pokutu pět miliard dolarů (zhruba 115 miliard Kč) za porušení ochrany soukromí. Provozovatel největší sociální sítě světa pokutu přijal. Uvnitř firmy také vznikne zvláštní orgán pro dohled nad ochranou údajů. Kritika se mezitím snáší i na další velkou internetovou společnost. Americký ministr financí Steven Mnuchin ostře obvinil Amazon z ničení maloobchodu ve Spojených státech.
24. 7. 2019Aktualizováno24. 7. 2019, 23:05|