TÉMA

Motýli

Po kůrovcové kalamitě se podle vědců v českých lesích objevili ohrožení živočichové i rostliny

V lesích, které v Česku v uplynulých letech narušila kůrovcová kalamita, se objevily desítky ohrožených druhů živočichů a rostlin. Například jeden druh potemníka, který nebyl v Čechách vůbec znám a na Moravě byl velmi vzácný, nebo atraktivní druhy nočních motýlů. Vědci zkoumali pětačtyřicet míst v Nízkém Jeseníku, na Českomoravské vrchovině a v jižních Čechách. Studii s jejich výsledky zveřejnil vědecký časopis Forest Ecology and Management.
22. 2. 2024|

Výstava v botanické zahradě ukáže všechna vývojová stadia motýlů

V pražské botanické zahradě ve skleníku Fata Morgana bude možné od pátku navštívit výstavu „Motýli, kouzlo proměny“. Zahrada představí přes pět tisíc jedinců motýlů, kromě všech vývojových fází tohoto impozantního hmyzu bude k vidění i jeho kuklení. Jako každý rok si botanická zahrada nechala přivézt kukly z motýlí farmy ze Stratfordu nad Avonou.
6. 4. 2023|

Australští vědci popsali 139 nových druhů zvířat. Včetně mravence, který pase housenky

Mezi 139 novými druhy, které v uplynulém roce popsali vědci z australské Organizace pro vědecký a průmyslový výzkum Commonwealthu (CSIRO), je slepý nosatec žijící v jeskyních, mravenec, který chrání housenky jednoho z nejvzácnějších australských motýlů nebo první mnohonožka, která má více než tisíc nohou. Mezi další objevy oficiálně pojmenované a popsané ve vědeckých časopisech patří 131 druhů hmyzu a dalších bezobratlých, čtyři ryby, tři rostliny a jedna žába.
9. 8. 2022|

Zemí nejbohatší na motýly je Kolumbie. Podle nové zprávy je to naděje i hrozba

V jihoamerické Kolumbii žije nejvíce motýlích druhů na světě; jde o dvacet procent všech známých druhů na planetě. Přes dvě stě z nich se jinde nevyskytuje, uvedl mezinárodní tým vědců ve studii, kterou zveřejnilo Přírodopisné muzeum v Londýně. Tato koncentrace motýlů může znamenat ale i riziko.
23. 6. 2021|

Kam nemůže slunce, tam musí lékař. Po prosvětlení lesů na Pálavě se do nich vrátili vzácní motýli

Skoro čtyřikrát víc jasoňů dymnivkových než v minulých letech se podařilo napočítat pracovníkům Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR) na Pálavě. Ohrožený druh motýla odtud prakticky zmizel, daří se ho ale do přírody vracet díky novému projektu v oboře Bulhary. Odborníci doufají, že podobných míst může ještě přibýt.
16. 5. 2020|

Lesy ČR zlikvidovaly na Pálavě tisíce chráněných motýlů, zní z Akademie věd

Hospodaření Lesů ČR zlikvidovalo na Pálavě tisíce přísně chráněných motýlů. Oznámili to vědci z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. Podle biologů státní podnik do lokality nevhodně zasahuje, hlavně co se týče těžby dřeva, strojního čištění pasek a příliš velkého počtu zvěře v oboře. Podle Lesů ČR je naopak na vině především klimatická změna a její dopady na tuzemskou krajinu.
23. 7. 2019|