TÉMA

Petr Just

Pavel hodnotil svých sto dnů v úřadu. Chce pracovat na změně nálady společnosti

Petr Pavel považuje za největší úspěch svého dosavadního prezidentství nastartování směru, kterým by rád pokračoval v příštích pěti letech, uvedl na tiskové konferenci ke 100 dnům od své inaugurace. Vize jeho působení na Pražském hradě stojí na dvou pilířích, prvním z nich je upevnění pozice České republiky ve společnosti demokratických zemí s prozápadní orientací. Druhým celková změna nálady ve společnosti, aby lidé uvěřili, že mohou něco změnit, pokud chtějí.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 23:04|

Senát schválil všechny tři kandidáty na ústavní soudce

Senát ve středu schválil nominaci prvních tří kandidátů prezidenta Petra Pavla na ústavní soudce, hlava státu tak může Josefa Baxu, Jana Wintra i Danielu Zemanovou jmenovat do funkce. Baxa získal v tajné volbě 63 ze 79 odevzdaných hlasů, Wintr 64 hlasů a Zemanová devětapadesát. K zákonodárcům dopoledne promluvil nejprve prezident. Následně krátké projevy přednesli i všichni tři nominanti. V nich mimo jiné zdůraznili, že v případě zvolení chtějí chránit svobodu a dohlédnout na to, aby soudy neztratily důvěru veřejnosti.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 21:29|

Středula se vzdává kandidatury na prezidenta, podpořil Nerudovou

Odborový předák Josef Středula v Superdebatě prezidentských kandidátů na ČT oznámil, že odstupuje z volby hlavy státu. Svým příznivcům doporučil volit bývalou rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou. Zároveň poděkoval svým sympatizantům. Nerudová později napsala, že Středulův krok vnímá jako závazek.
8. 1. 2023Aktualizováno8. 1. 2023, 23:43|

Devět uchazečů splnilo zákonné požadavky a může usilovat o prezidentský úřad

Budoucím prezidentem se stane jeden z devíti kandidátů, které v pátek k volbám zaregistrovalo ministerstvo vnitra. O Hrad se utkají bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, bývalá rektorka Danuše Nerudová, bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel, prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, odborový předák Josef Středula a bývalý rektor Tomáš Zima. Ministerstvo odmítlo registrovat například podnikatele Tomáše Březinu, Karla Diviše nebo Karla Janečka, úřad jim neuznal část podpisů voličů.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 21:45|

Poslanci se kvůli osudu Koudelky v čele BIS sejdou v pátek

Poslanci budou o budoucnosti ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky jednat v rámci bezpečnostního výboru v pátek. Potvrdil to předseda výboru Radek Koten (SPD). Koudelkovi vyprší mandát v čele BIS v polovině srpna. O tom, jestli v čele kontrarozvědky setrvá, nebo BIS povede někdo jiný, jednal v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 19:27|

Plaga odmítá variantu úřední maturity. Úpravy pro letošní rok ale ministerstvo chystá

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) nesouhlasí s návrhem premiéra Andreje Babiše (ANO) ohledně úřední maturity. Babiš totiž uvedl, že studenti by mohli mít na maturitním vysvědčení známky podle průměru za celé studium. Podle Plagy by to mohlo znamenat devalvaci vzdělávání. Vicepremiér a šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček pak prohlásil, že rozhodnutí o podobě letošních maturit by mělo být odborné a mělo by vycházet ze stanoviska ministerstva školství. Ministři za sociální demokracii chtějí při jednání vlády postupovat podle doporučení školského resortu.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 16:50|

Po volebních výsledcích je na řadě jednání o koalicích. Babiše mrzí propad vládního partnera

Hnutí ANO upevnilo ve volbách silnou pozici v krajích, nyní bude otázkou, jak se to projeví na počtech hejtmanů či účasti na vedení regionů. Díky výsledku se však hnutí může těšit na největší peněžní příspěvek od státu. Personálně i finančně si polepšili také Piráti, naopak volební propad se projeví v kase komunistů a sociálních demokratů. V zastupitelstvech přibylo 12 žen, nově jich bude 149 z celkového počtu 675 mandátů. Snižuje se i průměrný věk zastupitelů.
4. 10. 2020Aktualizováno4. 10. 2020, 18:14|