TÉMA

Přejezdy

Nehod na přejezdech stále přibývá. Bezpečnost železnice má zvýšit evropský systém

V Česku dál přibývá nehod na železničních přejezdech, přestože Drážní úřad a Správa železnic (SŽ) investují do jejich většího zabezpečení. V letošním lednu se na nich ve srovnání se stejným měsícem před rokem stalo skoro dvojnásobně více nehod.
15. 2. 2024|

I přes investice do zabezpečení přejezdů nehod neubývá. Podle šéfa Drážního úřadu nesou vinu řidiči

Ani přes nemalé peníze, které Správa železnic investuje do lepšího zabezpečení přejezdů, srážek vlaků s auty neubývá. Za osm měsíců tohoto roku se jich stalo 109 – jen o dvě míň než za stejnou dobu loni. Ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář v Událostech, komentářích uvedl, že vinu za nehody na přejezdech nesou v drtivé většině případů řidiči automobilů. Podíl závad na zabezpečení železnice či lokomotivách je v tomto případě minimální.
7. 9. 2022|

Na trať mezi Olomoucí a Šternberkem se opět vrátily vlaky. Pojedou až 160kilometrovou rychlostí

Po víc než devítiměsíční výluce vyjely na zmodernizovanou železniční trať mezi Olomoucí a Šternberkem opět vlaky. Traťový úsek byl elektrizován a dělníci opravili výpravní budovy ve Šternberku a Bohuňovicích. Příští rok opraví navazující úsek mezi Šternberkem a Uničovem. Rychlost vlaků se díky modernizaci zvýší až na 160 kilometrů za hodinu.
22. 12. 2020|

Na přejezdu u Borohrádku zemřeli dva lidé, po lesní cestě dojeli před vlak

Dva lidé zahynuli, když auto, kterým cestovali, vjelo na přejezdu u východočeského Borohrádku do cesty spěšnému vlaku. Nehoda se stala na přejezdu, kde se s tratí Choceň – Týniště nad Orlicí kříží nezpevněná lesní cesta. Je chráněn pouze výstražným křížem.
21. 7. 2020Aktualizováno21. 7. 2020, 21:54|

Po srážce vlaku s kamionem se u Uhříněvsi vrátil provoz na obě koleje

Vlaky u Uhříněvsi opět jezdí po obou kolejích, přejezd pro auta se otevře v pátek ráno. Potvrdila to mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Nela Friebová. Vlaková doprava na úseku byla omezena od pátku, kdy se na přejezdu srazil vlak s kamionem.
12. 9. 2019|

Řidič, který s kamionem zůstal stát na přejezdu, jde do vazby. Hrozí mu osm let

Do vazby zamířil řidič kamionu, který v pátek zastavil na železničním přejezdu v pražské Uhříněvsi, kde do něj narazil osobní vlak. Podle policie hrozí osmašedesátiletému muži až osmileté věžení za obecné ohrožení z nedbalosti a poškození obecně prospěšného zařízení.
9. 9. 2019|

Na přejezdu, kde zahynula čtyřčlenná rodina, budou do konce října závory

Na železničním přejezdu v Černožicích na Královéhradecku, kde v neděli po střetu auta s vlakem zemřela čtyřčlenná rodina, budou do konce října nainstalované závory. Stavět je začala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Měly tam přitom být už loni, jejich umístění se ale zpozdilo vinou průtahů při rekonstrukci nádraží v Jaroměři.
21. 7. 2019|