TÉMA

Blokace

Policie v Haagu zadržela 2400 účastníků nepovoleného klimatického protestu

Policie v Haagu v sobotu zadržela okolo 2400 lidí, kteří se účastnili nepovoleného protestu pořádaného klimatickými aktivisty ze skupiny Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí). Blokovali dálnici. Jinde ve městě, ve kterém sídlí nizozemská vláda a parlament, aktivisté demonstrovat směli, píše agentura DPA.
9. 9. 2023|

Internetové sdružení CZ.NIC odblokuje dezinformační weby

Internetové sdružení CZ.NIC ve středu odblokuje osm dezinformačních webů, jejichž domény znepřístupnilo 25. února v souvislosti s válkou na Ukrajině. Weby již nepředstavují hrozbu, mimo jiné kvůli očekávanému poklesu návštěvnosti, oznámil mluvčí sdružení Vilém Sládek.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 14:50|

Internetové sdružení CZ.NIC zablokovalo kvůli útoku na Ukrajinu osm dezinformačních webů

Tuzemské internetové sdružení CZ.NIC po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády zablokovalo osm dezinformačních webů. Stránky v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu ohrožovaly českou národní bezpečnost. Sdružení, které je provozovatelem registru domén s českou národní koncovkou .cz, to oznámilo v tiskové zprávě. Blokace se u různých operátorů může projevit s různě velkým zpožděním. Provozovatelé mají podle sdružení právo se proti kroku bránit soudní cestou. Představitelé vlády odmítli záležitost komentovat. Kabinet v pátek rozhodl, že Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) má rozšířit sledování kybernetických zranitelností na další úřady.
25. 2. 2022Aktualizováno26. 2. 2022, 01:53|

Twitter v Rusku neodstranil zakázaný obsah, cenzurní úřad zpomalí jeho rychlost

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor oznámil omezení sociální sítě Twitter v zemi. Učiní tak zpomalením rychlosti této platformy, které se týká všech mobilních zařízení a poloviny stolních počítačů, informují ruská média. Zástupce úřadu později prohlásil, že omezení budou mít vliv pouze na videa a fotografie na Twitteru. Roskomnadzor viní síť z toho, že ze svých stránek opakovaně neodstranila zakázaný obsah, jak jí ukládá ruský zákon. Dále pohrozil, že by Twitter mohl zablokovat zcela.
10. 3. 2021Aktualizováno10. 3. 2021, 15:54|

Soud zablokoval Trumpovu podmínku vydávání víz pouze pro lidi s pojištěním

Prezidentem Donaldem Trumpem schválené zpřísnění podmínek pro vydávání zelených karet – tedy přistěhovaleckých víz – ve Spojených státech se odkládá. Trumpův návrh dočasně zablokoval federální soud ve státě Oregon. Proti požadavku, aby imigranti měsíc po příjezdu prokazovali zdravotní pojištění, podala žalobu skupina amerických občanů. Soudní rozhodnutí je obdobou předběžného opatření v Česku, nejde tedy o finální verdikt. Soud bude kauzu dále projednávat.
3. 11. 2019|

Svrchovaný ruský internet. Podle úřadů snaha o bezpečnost, dle opozice cenzura

V Rusku začal od listopadu platit zákon o takzvaném svrchovaném internetu, který dává úřadům větší kontrolu nad děním na síti. Můžou například zablokovat připojení v případě, že to uznají za vhodné. Kritici upozorňují, že se novými předpisy posiluje cenzura.
2. 11. 2019|

Salvini podněcoval k nenávisti, blokujte mu Facebook, žádá vyšetřovaná kapitánka lodi s migranty

Německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová podala u římské prokuratury trestní oznámení na italského ministra vnitra Mattea Salviniho. Požaduje zablokování Salviniho účtů na Facebooku a Twitteru. Racketeová tvrdí, že předseda Ligy ohrozil její bezpečnost, když podněcoval k nenávisti vůči její osobě. Kapitánka je v Itálii vyšetřovaná kvůli porušení zákazu vplout do místních vod s migranty.
12. 7. 2019|