TÉMA

David Attenborough

Doporučujeme

Vědci nalezli nejstarší fosilii predátora. Vypadal jako pochodeň s chapadly

Britští vědci objevili zkamenělinu stovky milionů let starého živočicha, o kterém se domnívají, že byl nejstarším dosud nalezeným predátorem. Mořského lovce, který svou kořist chytal chapadélky a nejspíš patřil k žahavcům, pojmenovali po britském přírodovědci Davidu Attenboroughovi.
27. 7. 2022Aktualizováno30. 7. 2022, 15:01|

Velký knižní čtvrtek přináší novinky Lednické, Attenborougha či Gaimana

V jeden den přibylo na knihkupecké pulty dvanáct novinek. Na tituly, které by mohly být pro čtenáře zajímavými, upozorňuje Velký knižní čtvrtek. Jeho jarní akce letos připadá na 24. března. Ve výběru jsou zastoupeny nové příběhy od zahraničních i českých autorů, například Karin Lednické, Davida Attenborougha, Jeana-Michela Guenassii, Bianky Bellové či Neila Gaimana.
24. 3. 2022|

Země G20 chtějí udržet oteplování pod kritickou hranicí. Klima je i téma pro konferenci v Glasgow

Lídři dvaceti největších ekonomik světa se na druhém a posledním dni jednání skupiny G20 v Římě shodli, že jejich cílem je udržet globální oteplování pod kritickou hranicí 1,5 stupně ve srovnání s předindustriální érou. Vyplývá to ze závěrů schůze, o nichž informovala agentura Reuters. Právě opatření těchto ekonomik mají na klima klíčový dopad –⁠ společně totiž vypouštějí více než tři čtvrtiny světových emisí. Řada politiků se následně z Říma přesune na klimatickou konferenci v Glasgow. Podle odborníků může rozhodnout o tom, zda se podaří planetu ochránit před katastrofálními důsledky globálního oteplování.
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 22:43|

Skupina G7 poskytne miliardu očkovacích dávek chudým zemím

Ekonomicky silné země skupiny G7 poskytnou v následujícím roce miliardu vakcín proti covidu-19 chudým zemím, aby mohly naočkovat svoji populaci. Na tiskové konferenci po skončení summitu to řekl britský premiér Boris Johnson. V prohlášení vydaném po třídenním jednání G7 v Cornwallu také mimo jiné účastníci slíbili další peníze na boj proti globálnímu oteplování a kritizují Čínu.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 20:33|

Když radikálně nesnížíme emise, čeká nás migrační krize, varoval Attenborough

Pokud státy jako Velká Británie nebudou rychleji pracovat na snížení emisí skleníkových plynů, čeká je destabilizace ekonomiky a nepokoje ve společnosti. Se zásadním varováním ohledně klimatu přišel před britské poslance přírodovědec David Attenborough. Podle něj pozitivnímu postupu v boji se změnami brání i lidé, kteří globální oteplování popírají.
12. 7. 2019|