TÉMA

Bankovky

Speciálně vycvičení psi pomáhají celníkům odhalovat pašované bankovky. Případů přibývá

Pašování peněz je podle celní správy vzhledem k válečným konfliktům ve světě čím dál častějším problémem. Vyhledávat pašované bankovky celníkům pomáhají speciálně vycvičení psi. Jejich výcvik chtějí celníci posílit. Tento týden proto pořádají mezinárodní kynologický seminář v Heřmanicích na Frýdlantsku.
24. 11. 2022|

30 let zpět: Příprava vzniku České národní banky

Guvernér SBČS Josef Tošovský uvedl, že zákon o České národní bance je připraven a může být odeslán k projednání vládě a výborům České národní rady. Podle jeho slov se návrh v podstatě nelišil od zákona o SBČS. Po jeho schválení by měla být jmenována bankovní rada a guvernér ČNB. Na tiskové konferenci byly zároveň představeny návrhy nových českých bankovek a mincí. Ty vycházely z připravované československé řady, přičemž slovenské náměty byly změněny na české. Novinkou bylo i emitování bankovek v nominální hodnotě 200, 2000 a 5000 korun.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
13. 11. 2022|

„God Save the King“ a další inovace. Co smrt panovnice změní v britské každodennosti?

Po úmrtí královny Alžběty II., která své zemi vládla rekordních sedmdesát let, se bude muset ve Velké Británii hodně věcí změnit – od bankovek až po státní hymnu. Některé se uskuteční ihned, jiné potrvají roky. Smrt panovnice představuje pro Brity tíživý, ale i převratný moment. Podle ostrovních médií dosáhnou náklady na pohřeb a následnou korunovaci odhadem šesti miliard liber. Bude to však jen zlomek peněz, které bude muset země vynaložit na další inovace.
9. 9. 2022|

Na konci června přestanou v Česku platit některé starší bankovky

Posledním červnem skončí platnost starších vzorů bankovek z let 1995 až 1999. Týká se to bankovek ve všech hodnotách s výjimkou pětitisícovky. Vyměnit je bude možné po dobu dvou let v bankách, bankomatech i na územních zastoupeních České národní banky (ČNB). Pak už jen přímo v ČNB. Bankovky, které po 30. června přestanou platit, se od těch stále aktuálních liší například šířkou stříbrného ochranného proužku.
18. 6. 2022|

Peníze si do hrobu nevezmeš. Mince a bankovky budou k vidění v pardubickém muzeu

Východočeské muzeum v Pardubicích příští týden otevře novou numismatickou expozici s názvem Peníze si do hrobu nevezmeš. Věnuje se tradici české měny, představuje kabinet mincí a medailí Zdeňka Kolářského, dále denárový poklad z 10. století a dějiny dolaru.
10. 12. 2021|

Od smrti Jana Amose Komenského uplynulo 350 let. Při morové ráně varoval před špatnostmi ducha

Jeden z nejvýznamnějších učenců v české historii Jan Amos Komenský žil v nelehké době, kterou desítky let ovlivňovala náboženská válka mezi katolíky a protestanty. Kvůli ní musel Komenský opustit i rodnou Moravu, kam se nikdy nevrátil. Evropou se v té době také šířil mor, který zapříčinil smrt mnoha Komenského blízkých. Učenec už tehdy prosazoval dodržování pravidel, která měla zabránit šíření nákazy. V rozjitřené době, kdy řada lidí vyháněla nakažené do lesů, ale hlavně vyzýval k soucitu a pomoci nemocným. Učitel národů zemřel 15. listopadu 1670.
15. 11. 2020|

Padělaných bankovek a mincí ke konci září meziročně ubylo

Česká národní banka letos ke konci září zadržela 716 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. To je v meziročním srovnání pokles o 27 procent, loni za stejné období ČNB zadržela 985 padělků. Počet padělků klesl v korunách, v eurech i dolarech. Údaje zveřejnila ČNB na internetu.
25. 10. 2020|

Nákup by pro nevidomé mohl být snazší, nové aplikace poradí s výběrem zboží i platbou

Rozpoznat zboží v regálech nebo rozlišit hodnotu bankovek – pro nevidomé zásadní problém. Pomoci jim v tom mohou nové mobilní aplikace. Jejich tvůrci je nedávno vylepšili na specializovaném hackathonu.
31. 8. 2020|

Padělaných bankovek a mincí v pololetí meziročně ubylo o čtvrtinu

Česká národní banka v pololetí zadržela 573 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. To je v meziročním srovnání pokles o 23 procent, loni za stejné období ČNB zadržela 743 padělků. Počet padělků klesl v korunách, v eurech i dolarech. Údaje zveřejnila ČNB na internetu.
15. 7. 2020|

30 let zpět: Už se může přes Svatý kříž

Na začátku července 1990 se otevřel další hraniční přechod se Západním Německem ve Svatém kříži. Následovala slavnost na obou stranách hranice a začaly i fungovat směnárny.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
1. 7. 2020|

Úbytek padělaných bankovek a mincí. ČNB jich v pololetí zadržela zhruba sedm set

Česká národní banka zadržela v prvním pololetí 743 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. To je v meziročním srovnání pokles o 37 procent, loni v pololetí ČNB zadržela 1182 padělků. Klesl počet padělků v korunách, eurech i dolarech.
23. 7. 2019|

Ochranné proužky vystřižené z menších bankovek. ČNB varuje před padělanými penězi

V Olomouci, Šumperku, Brně a Ostravě se podle České národní banky objevilo několik padělaných pětistovek vzor 2009 a tisícovek vzor 2008.  Padělky mají ochranný proužek vytvořený z nalepených kousků pravého ochranného proužku menších bankovek. Centrální banka v pondělí varovala, že falešné bankovky se mohou rychle rozšířit do dalších regionů a jejich počet se může zvýšit.
1. 7. 2019|