TÉMA

Ladislav Mrkvička

30 let zpět: Divadlo Bez zábradlí zahájilo svou první sezonu

Pražské Divadlo Bez zábradlí vzniklo roku 1991 odchodem několika herců z Divadla Na zábradlí. V čele s hercem Karlem Heřmánkem pak zahájili svou první divadelní sezonu v září 1992 na scéně divadla Gong ve Vysočanech.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 9. 2022|

Zemřel herec a dabér Ladislav Mrkvička

Ve věku 81 let zemřel herec Ladislav Mrkvička. Držitel Českého lva i Thálie ztvárnil desítky rolí ve filmu i v divadle. Věnoval se také dabingu. Srdce diváků si získal skromným a nenápadným herectvím.
28. 12. 2020Aktualizováno28. 12. 2020, 20:41|

Divadlo Petra Bezruče se poprvé otevřelo před 75 lety. Výročí ale neslaví, chybí mu diváci

Divadlo Petra Bezruče v Ostravě si připomíná 75 let od svého vzniku. Oslavy letošního výročí spojeného s datem 1. prosince 1945 ale kvůli pandemii a souvisejícím opatřením nebudou. Soubor nehraje pro diváky v sále a neustále vyhlíží termín ukončení restrikcí. Ve své historii divadlo uvedlo 670 premiér, letošní sezona spojená s jubileem jich do celkového součtu přidala ale jen málo.
1. 12. 2020|

Tip z iVysílání: Staříci berou do svých rukou spravedlnost pro komunistického prokurátora

Penzisté Vlastimil a Tonda se rozhodnou pomstít nedostatečně potrestané zločiny komunistického režimu. Pro svou misi mají dostatek odhodlání, ale už méně fyzických sil. Film Staříci s Jiřím Schmitzerem a Ladislavem Mrkvičkou ocenila česká filmová kritika i Český lev. Televizní diváci mohou snímek inspirovaný skutečným příběhem zhlédnout ještě do 15. listopadu v iVysílání.
4. 11. 2020|

České lvy vyzobalo Nabarvené ptáče, herce si rozdělili Vlastníci a Staříci

Český lev, výroční ocenění České filmové a televizní akademie (ČFTA), opět vybral nejlepší filmové i televizní počiny a tvůrce předchozího roku. Za nejlepší snímek označil Nabarvené ptáče. Černobílé drama Václava Marhoula získalo osm sošek. Herecká ocenění si odnáší Staříci spolu s Vlastníky, jejichž tvůrce Jiří Havelka přidal ještě Lva za scénář. Jednu cenu, za hudbu, si vysloužila i pohádka Hodinářův učeň. V televizních kategoriích zvítězily počiny České televize: Most! a Vodník.
20. 2. 2020Aktualizováno7. 3. 2020, 22:20|

Ceny kritiky: Nejlepším filmem 2019 jsou Staříci, tím porevolučním Kolja

Ceny české filmové kritiky odhalily nejlepší tvůrce a tituly roku 2019. Tři ocenění, včetně titulu pro nejlepší film, si odnesli Staříci spolutvůrců Ondřeje Provazníka a Martina Duška. Nejlepšími herci byli vyhlášeni Jiří Schmitzer a Tereza Ramba. Zvláštní anketu o nejlepší český porevoluční snímek vede Kolja.
1. 2. 2020Aktualizováno1. 2. 2020, 22:37|

Hlavní cenu Trilobit 2020 získali herci Schmitzer a Mrkvička za výkon ve filmu Staříci

Herci Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička obdrželi v sobotu Hlavní cenu Trilobit 2020 za své role ve filmu Staříci. Ocenění uděluje Český filmový a televizní svaz FITES. Poctu za celoživotní dílo v podobě Ceny Vladislava Vančury si v berounském kulturním domě Plzeňka osobně převzal legendární herec a dětský lékař Vladimír Pucholt žijící v Kanadě.
25. 1. 2020|

O Ceny české filmové kritiky se přetahují Vlastníci a Staříci

Road movie o pomstě Staříci a hořká komedie Vlastníci mají shodně pět šancí na Ceny české filmové kritiky za rok 2019. O jednu méně získalo Nabarvené ptáče. Do nominací na výroční ocenění zařadila padesátka kritiků celkem dvanáct titulů, většina z nich vznikla s přispěním České televize. Vítězné snímky budou vyhlášeny 1. února v přímém přenosu ČT art.
2. 1. 2020|

„Lidem je to ukradený.“ Staříci natočili trailer o své pomstě

Stará křivda nerezaví. Alespoň ne pro dva bývalé politické vězně, kteří se rozhodnou zabít někdejšího komunistického prokurátora. Čeká je výprava proti stáří, minulosti i lhostejnosti. V kinech jejich cestu za pomstou mohou diváci sledovat od 17. října, už o měsíc dříve na ni láká trailer. Za spravedlností se ve filmu Staříci vydají Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička.
16. 9. 2019|

Ceny Thálie se ohlížejí za uplynulou sezonou, vidí Rašilova, Dyka, Kněžíkovou či Čechovou

Na divadelní Ceny Thálie jsou letos nominovány tři desítky umělců z činohry, opery, muzikálu a tance. Novinkou je kategorie vyzdvihující výkony v alternativním a loutkovém divadle. Ze dvou nominací se může těšit herečka Lucie Trmíková; z inscenací je dvojí očekávání díky nominovaným umělcům spojeno s Křížem u potoka ve Slováckém divadle, muzikálovým thrillerem Sweeney Todd v Plzni a Marnou opatrností uváděnou baletem Národního divadla. Výroční ocenění převezmou ti nejlepší 5. října, v přímém přenosu České televize.
10. 9. 2019|

Jako odbojář Raichl a prokurátor Vaš. Staříci si vyrovnávají účty s komunismem i stářím

Vysoké i nízké věci, které nás provázejí životy, spojují Staříci. S trochou absurdního humoru pojednávají o pravdě, svobodě, vině a trestu, ale i obtížích obtěžujícího stárnutí. Snímek inspirovaný skutečným případem je celovečerním hraným debutem Martina Duška a Ondřeje Provazníka, kteří se podělili o režii a scénář. V hlavních rolích se představí Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička. Herci a tvůrci Staříky uvedli na karlovarském festivalu v sekci mimo soutěž, do kin drama o vyrovnání s totalitní minulostí vstoupí letos v říjnu.
30. 6. 2019|