TÉMA

Červený Hrádek

Turisté se mohou projít po historických páteřních stezkách. Po Česku jich vedou dvě stovky

Lesy České republiky společně s kronikáři a odborníky na lokální historii vytyčili putovní trasy v místech, kudy dříve procházely historické páteřní stezky. Turisté jich mohou v létě projít přes dvě stě a prostřednictvím aplikace se dozvědět více o místech, která jsou pevně spjatá s českými dějinami.
20. 6. 2021|

Na Chomutovsku vzplála hala drůbežárny, uhořelo 16 tisíc kuřat

V plamenech zahynulo asi 16 tisíc kuřat z drůbežárny v Červeném Hrádku u Chomutova. Hořet začalo kolem šesté ráno, hasiči požár zcela zlikvidovali kolem jedenácté dopoledne. Škody odhadují majitelé v řádu milionů korun. Ačkoli byl požár smrtící pro zvířata, neutrpěl při něm zranění žádný člověk.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 11:10|

Zemřel Miloš Jakeš. V čele komunistů vystřídal Husáka a učinil je kůlem v plotě

Zemřel Miloš Jakeš, který byl mezi lety 1987 a 1989 generálním tajemníkem Ústředního výboru KSČ a stal se symbolem definitivního úpadku komunistického režimu. Informaci přinesla s odvoláním na dva na sobě nezávislé zdroje CNN Prima News a také s odvoláním na politika KSČM Josefa Skálu Český rozhlas. Jakešovi bylo 97 let.
14. 7. 2020Aktualizováno14. 7. 2020, 22:52|
Dokument

„A u nás je to tak piánko, ano, ne, prostě s tím se musíme rozejít, soudruzi.“ Přečtěte si Jakešův projev z Červeného Hrádku

Více než hodinová řeč, se kterou generální tajemník KSČ Miloš Jakeš vystoupil 17. července 1989 v kulturním domě na Červeném Hrádku, se stala jedním z nezamýšlených symbolů koroze socialistického zřízení v Československu. Deklarativně nejvlivnější muž v zemi se ve svém chaotickém monologu označil za kůl v plotě, bezděčně prohodil brojlery s bojlery a kritizoval zpěvačku Hanu Zagorovou. Web ČT24 nabízí jeho projev v plném znění.
17. 7. 2019|

Vzpomněl na bojlery a spočítal to Zagorové i Jandům. Jakešovu proslulému projevu je třicet let

Politikům se často nestává, aby jejich projevy zlidověly a pasáže z nich se citovaly ještě po letech. Před třiceti lety, 17. července 1989, pronesl generální tajemník komunistické strany Miloš Jakeš ikonický projev na Červeném Hrádku a záznam tohoto vystoupení vyvolával mezi lidmi smích. Jakeš se tak stal nechtěnou komediální hvězdou druhé poloviny roku 1989.
17. 7. 2019|
1989

Praha i venkov, umělci i dělníci. Před 30 lety režimem otřáslo Několik vět

První polovina roku 1989 v Československu se nesla ve znamení sílící aktivity opozice, která postupně pronikala i mimo oblast disentu. Jednou z klíčových událostí té doby byl vznik petice, pod kterou se masově podepisovali představitelé kultury i dělníci. Text Několika vět byl poprvé zveřejněn 22. června v tehdy ilegálních Lidových novinách. Přesně o týden později manifest zazněl na rozhlasové stanici Svobodná Evropa. Petici pak postupně podepsalo na 40 tisíc lidí.
22. 6. 2019|