TÉMA

Dolní Vítkovice

Porušování nočního klidu i čtyři dny. Ostrava rozvolňuje pravidla

Ostrava nastaví vstřícnější pravidla pro pořadatele festivalů. Rozhodli o tom radní. Aktuálně platí, že po desáté večer mohou pokračovat jen akce, kterým to město povolilo. Dosud mohly noční klid festivaly porušovat maximálně tři dny, nově by to mohly být čtyři. Politici si také nechali volnou ruku v tom, že by se s jednotlivými festivaly domlouvali na tom, v jakém čase mohou produkci provozovat. Novinka by mohla vstoupit v platnost od příštího roku.
20. 9. 2023|

Lávka přes řeku Ostravici nabídne nové spojení s kulturní památkou Dolní Vítkovice

Břehy řeky Ostravice překlenula nová lávka podle návrhu architekta Josefa Pleskota. Ostravská lávka bude sloužit jak cyklistům, tak pěším a má usnadnit spojení s kulturní památkou Dolní Vítkovice, přičemž si klade za cíl přilákat turisty. Původně měla být zprovozněna už loni na podzim, avšak stavební komplikace způsobily zpoždění. Podle hejtmana Jana Dohnala (ODS) celková cena stavby přesáhla 103 miliony korun bez DPH.
9. 6. 2023|

Na Colours of Ostrava zahraje poprvé a možná i naposled brazilský písničkář Gilberto Gil

Na festivalu Colours of Ostrava příští rok vystoupí brazilský hudebník Gilberto Gil. Půjde o první a zřejmě i poslední koncert osmdesátiletého písničkáře a držitele devíti cen Grammy v Česku. Festival Colours of Ostrava se bude konat v červenci v industriálním areálu Dolních Vítkovic.
1. 12. 2022|

V Dolních Vítkovicích vznikla expozice závodních vozů. Dominují dva univerzitní monoposty

Fakulta strojní VŠB - Technické univerzity Ostrava v populárně naučném centru Velký svět techniky v Dolních Vítkovicích slavnostně otevřela expozici Formula Student Ostrava se závodními vozy. Hlavními výstavními kousky jsou dva monoposty z univerzitních dílen.
25. 1. 2022|

Památkáři jsou proti novému ostravskému mrakodrapu, podle nich naruší panorama města

Památkáři nesouhlasí se stavbou mrakodrapu Ostrava Tower, který má být vysoký až 235 metrů. Budova má stát v blízkosti historického centra města u obchodního centra Nová Karolina. Podle památkářů je v rozporu se zájmy státní památkové péče, naruší prý panorama města a údajně neodpovídá měřítku historické zástavby.
30. 9. 2021|

V Ostravě odstartoval hudební festival Beats for Love

Taneční hudba se rozezněla ostravskými Dolními Vítkovicemi. Sedm zahraničních hvězd a šedesát českých DJ's tam vystoupí od pátku do neděle. Kvůli pandemii je letos festival Beats for Love minimalističtější.
2. 7. 2021|

Turisty loni nejvíce lákala lanovka na Petřín, Pražský hrad se v žebříčku propadl

Z turistických cílů v České republice loni nejvíce lákala lanová dráha na Petřín. Svezlo se s ní přes milion lidí, což bylo ale o 55 procent méně než před pandemií koronaviru v roce 2019. Žebříčku nejnavštěvovanějších turistických cílů několik let vévodil Pražský hrad, v minulém roce na něj zavítalo o 80 procent méně lidí než předloni a propadl se na čtvrté místo. Zoologická zahrada v Praze-Troji v loňském roce obsadila druhou příčku, třetím nejčastějším cílem turistů byl aquapark Aquapalace Praha v Čestlicích. Návštěvnost většině míst ale loni kvůli pandemii klesla. Vyplývá to z údajů Institutu turismu státní agentury CzechTourism.
14. 5. 2021|

Část ostravských Vítkovic dostane novou tvář, vyroste tam obchodně-průmyslová zóna

V části průmyslových Vítkovic v Ostravě buduje soukromý investor nový areál, který by měl stát až dvě miliardy korun. Lokalita známá jako Aglomerace navazuje na Dolní Vítkovice a širší centrum krajského města. Lokalita byla kdysi silně znečištěná, dnes už se tam nachází zelená proluka. Investor, který plánuje novou obchodně-průmyslovou zónu postavit, ji v letošním roce napojí na dopravní tepny města.
4. 5. 2021|

Dolní Vítkovice spojí s Ostravou lávka. Navrhl ji architekt Pleskot

Dolní Vítkovice s centrem Ostravy propojí už příští rok nová cyklostezka s lávkou navrženou architektem Josefem Pleskotem. Bude navazovat na stávající stezku pro cyklisty na pravém břehu řeky Ostravice, která směřuje k hradu. Projekt má už i kladné stanovisko ochránců přírody. Zbývá vyřídit stavební povolení.
15. 4. 2021|

O vítkovické vysoké pece se bude starat Museum+, první státní kulturní organizace v kraji

Ministerstvo kultury zřídilo svoji novou příspěvkovou organizaci v Ostravě, první v Moravskoslezském kraji. Jmenuje se Museum+ a jejím účelem je obnova vysokých pecí v Dolních Vítkovicích, které jsou národní kulturní památkou, informovala mluvčí resortu Michaela Lagronová. Náklady na provoz organizace v několika příštích letech mají být přibližně čtyři miliony korun ročně včetně dočasného pronájmu prostor v Dolních Vítkovicích a personálních nákladů na zaměstnance.
8. 4. 2021|

V Dolních Vítkovicích bude další objekt, který má sloužit kultuře. Opraví se stará výdušná jáma

V památkově chráněných Dolních Vítkovicích v Ostravě projde rekonstrukcí další objekt. Z výdušné jámy v areálu Dolu Hlubina se stane kreativní akademie. Budova z režného zdiva dostane i velkou prosklenou nástavbu. Autorem projektu je architekt Kamil Mrva. Oprava výdušné jámy je rozdělena na dvě etapy, ta první má být hotová do konce letošního března.
5. 2. 2021|

Vítkovice přišly o svůj vztyčený prst. Střelmistři poslali komín Strakáč k zemi

V rámci asanace ostravské lokality Aglomerace se po půl sedmé ráno poroučel k zemi cihlový komín Strakáč, jedna z vertikálních dominant Dolních Vítkovic. Jeho demolici už koncem července schválil Český báňský úřad, a to i proti vůli občanských aktivistů, kteří chtěli cihlový objekt zachovat.
3. 8. 2019Aktualizováno3. 8. 2019, 09:05|

„Všechno je v harmonii, pokud to lidé nepokazí.“ Milan Dobeš už 90 let hledá nové cesty umění

Milan Dobeš patří mezi přední evropské představitele optického umění a mezi vůbec první tvůrce světelně-kinetických objektů. Muzeum v Dolních Vítkovicích v Ostravě, které nese jeho jméno, nyní připravilo speciální výstavu k umělcovým devadesátým narozeninám.
16. 7. 2019|

Prohlídka Dolních Vítkovic se rozšíří o koksovnu. Poprvé během festivalu Colours of Ostrava

Návštěvníci industriálních Dolních Vítkovic v Ostravě si budou moci nově prohlédnout i provoz koksovny. Bývalá koksárenská baterie číslo pět se stala součástí prohlídkové trasy areálem. Její zpřístupnění stálo třináct milionů korun, zhruba jedenácti miliony projekt podpořil Moravskoslezský kraj. „KOX“ si lidé prohlédnou poprvé během festivalu Colours of Ostrava.
15. 7. 2019|

Hop, a je tu lidoop. Tři vyhlížejí v Ostravě lepší zítřky

Dolní oblast Vítkovice v Ostravě se stala útočištěm tří obřích lidoopů. Autorem soch je čínský umělec Liu Ruowang. Plastiky jsou součástí mezinárodního festivalu Sculpture Line, který proměňuje města v otevřené galerie. V Česku mohou diváci letos vidět díla v ulicích celkem jedenácti měst.
21. 6. 2019|