TÉMA

Jiří Urban

V Turnově vystavují repliku šperků pro Alžbětu II. Nevěděli jsme, jestli má propíchnuté uši, vzpomíná šperkař

Muzeum v Turnově vystavuje repliku granátových šperků, které před čtvrtstoletím zhotovil pro královnu Alžbětu II. místní šperkař Jiří Urban. A to na zakázku Brna, které šperky panovnici předalo při její oficiální návštěvě města. Urban je rovněž autorem vystavené repliky, ta se od originálu mírně odlišuje.
24. 9. 2022|

Turnovské muzeum po pětiměsíční rekonstrukci zpřístupnilo kabinet granátového šperku

Muzeum v Turnově po bezmála pětiměsíční rekonstrukci ve středu opět zpřístupnilo kabinet granátového šperku se stálou expozicí. Součástí výstavy je i autorská replika kříže pro papeže Jana Pavla II. vytvořená zlatníkem Jiřím Urbanem. Od úprav zhruba za 350 tisíc korun si kurátor expozice Miroslav Cogan slibuje, že více vyniknou mistrovské práce starých šperkařů.
15. 12. 2021|
Fokus VM

Češi po revoluci nenašli cestu zpět na pole, půda trpí hospodařením velkých firem

Ani třicet let po revoluci se českému zemědělství nepodařilo vyrovnat s desítkami let socialistického hospodaření na zemědělské půdě. Naopak se stav půdy stále zhoršuje. Češi totiž, na rozdíl třeba od sousedního Polska, znovu nenalezli ztracený vztah k půdě a tu raději pronajímají velkým podnikům, uvedl ve Fokusu Václava Moravce odborník na krajinné plánování Petr Sklenička. Velké firmy však na cizí pronajaté půdě nehospodaří tak zodpovědně jako její vlastníci.
18. 6. 2019Aktualizováno23. 6. 2019, 11:26|