TÉMA

Mark Esper

Trump vyměnil ministra obrany Espera, nahradí ho šéf protiteroristického centra Miller

Dosluhující prezident Spojených států Donald Trump necelý týden po prezidentských volbách oznámil výměnu na postu amerického ministra obrany. Marka Espera ve funkci střídá dosavadní šéf Národního protiteroristického střediska Chris Miller.
9. 11. 2020Aktualizováno9. 11. 2020, 21:50|

Do konce listopadu bude v Afghánistánu méně než pět tisíc amerických vojáků

Spojené státy plánují snížit počet svých vojáků v Afghánistánu do konce listopadu na méně než pět tisíc, prohlásil americký ministr obrany Mark Esper. V rozhovoru s televizí Fox News tak upřesnil vyjádření prezidenta Donalda Trumpa z počátku týdne. USA mají nyní v Afghánistánu zhruba 8600 vojáků. Ke snižování jejich počtu se zavázaly v únoru v dohodě s afghánským hnutím Taliban.
9. 8. 2020|

Pompeo potvrdil, že příští týden navštíví střední Evropu, přijede i do Prahy

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo odjede v pondělí na cestu do Česka, Slovinska, Rakouska a Polska. Oznámil to sám šéf americké diplomacie. Konkrétní program zatím není znám, podle zahraničních médií však Pompeo plánuje setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a na své cestě by měl jednat mimo jiné i o ohlášených přesunech části amerických jednotek z Německa.
5. 8. 2020Aktualizováno5. 8. 2020, 22:22|

Informace o ruských platbách za zabíjení západních vojáků se nepotvrdily, řekl v Kongresu americký ministr obrany

Informace o ruských platbách povstalcům výměnou za zabíjení amerických a dalších západních vojáků v Afghánistánu se nepodařilo potvrdit a neexistují ani důkazy o tom, že by některé údajně nabízené odměny vedly k úmrtím vojáků USA. Podle agentury Reuters to dnes v Kongresu prohlásili ministr obrany Mark Esper a nejvýše postavený americký generál Mark Milley.
9. 7. 2020|

NATO kvůli Rusku posílí protiraketový a letecký arzenál

Severoatlantická aliance v reakci na rozšiřování ruského arzenálu jaderných střel posílí své protiraketové a vzdušné kapacity. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga se na tom ve středu shodli alianční ministři obrany. Spojenci podle něj ovšem nechtějí zahájit závody ve zbrojení s Ruskem a nebudou zvyšovat současnou úroveň svého jaderného potenciálu v Evropě.
17. 6. 2020|

Demonstranti v Bostonu popravili sochu Kolumba. Druhou ve Virginii hodili do vody

Dvě sochy Kryštofa Kolumba se staly terčem vandalů. Zatímco ve Virginii ji lidé shodili do vody, v Bostonu ji usekli hlavu. Činy souvisejí s protesty proti rasismu, které po celé zemi vypukly po smrti Afroameričana George Floyda. Americké námořnictvo má v plánu zakázat vyvěšování vlajek Konfederace na všech lodích, letadlech a jiných místech.
10. 6. 2020Aktualizováno10. 6. 2020, 22:35|

Spojené státy úspěšně poslaly na oběžnou dráhu tajný miniraketoplán X-37B

Americké letectvo v neděli úspěšně vypustilo do kosmu utajovaný bezpilotní raketoplán X-37B. Přístroj poslalo na oběžnou dráhu na jeho již šestou tajnou misi ve vesmíru.
18. 5. 2020|

Chameneí vyzývá k nápravě škod napáchaných Američany

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval země v regionu k užší spolupráci s cílem napravit problémy, které v oblasti podle něj způsobily Spojené státy. Vztahy mezi Washingtonem a Teheránem se vyhrotily poté, co Američané v Iráku před více než týdnem zabili vlivného íránského generála Kásema Solejmáního.
12. 1. 2020|

Před ambasádou USA v Bagdádu znovu hořely vlajky. Američané posílají do oblasti stovky vojáků

Ochranka amerického velvyslanectví v Bagdádu ve středu zasahovala proti stovkám Iráčanů, kteří před objektem začali pálit americké vlajky. Pokračovali tak v protestu, který začal v úterý a je reakcí na nedělní americký úder na pozice jedné ze šíitských iráckých milicí. Spojené státy kvůli protestům pošlou do regionu 750 vojáků a další posily mají následovat.
1. 1. 2020Aktualizováno1. 1. 2020, 19:09|

Shanahan nechce dál vést obranu USA kvůli nařčením z domácího násilí. Nahradí ho náměstek Esper

Úřadující americký ministr obrany Patrick Shanahan nechce funkci trvale, a tak nebude usilovat o potvrzení Senátem USA. Na Twitteru to oznámil prezident Donald Trump s tím, že Shanahan se chce víc věnovat rodině. Končící ministr čelí nařčení v souvislosti s domácím násilím, uvádí BBC. Na postu jej nahradí jeho dosavadní náměstek Mark Esper. Ten dosud odpovídal za armádní záležitosti.
18. 6. 2019Aktualizováno18. 6. 2019, 20:23|