TÉMA

Tomáš Vorel

Zachovejme přírodu a vesnici, vzkazuje Tomáš Vorel i poslední Cestou domů

Po Cestě z města a Cestě do lesa se režisér a scenárista Tomáš Vorel vydal na Cestu domů. Novinkou, kterou od 9. září promítají tuzemská kina, uzavírá svou volnou „venkovskou“ trilogii, která před více než dvaceti lety začala jeho výpovědí o lidech a přírodě. Zatímco Vorlovy filmové „Cesty“ podle jeho slov skončily, skutečný příběh přírody a lidstva čeká ještě, jak se obává, pravděpodobně ne moc pěkné pokračování.
9. 9. 2021|

Jestli se Brno stalo dobrou kulisou, budeme rádi, říkají tvůrci romance Marťanské lodě

Česká filmová romance Marťanské lodě ukazuje v klipu k písni Jablka první záběry. Příběh, který vychází ze zážitků hudebníka kapely Květy Martina Kyšperského, natočil režisér Jan Foukal. Kromě Kyšperského se v romanci z Brna představí Eliška Křenková. Marťanské lodě „o lásce, odplouvání a múzách“ jsou hotové delší dobu, uvedení ale zbrzdila pandemie. Pražská premiéra bude v polovině září.
7. 6. 2021|

Legenda, která vznikla v podzemí. Před padesáti lety se zrodilo divadlo Sklep

V roce 1971 čtrnáctiletí spolužáci David Vávra a Milan Šteindler založili takzvaný Kobil klub ve sklepě Vávrovy babičky. Položili tak základy divadlu Sklep. To se postupem času zařadilo k nejvýraznějším českým souborům osmdesátých let. Vystřídaly se v něm významné osobnosti české kultury a svým humorem baví dodnes.
1. 4. 2021|

Tomáš Vorel se vydal na další filmovou Cestu. Z města, do lesa a teď domů

Režisér Tomáš Vorel pokračuje ve svých „Cestách“. Po Cestě z města a Cestě do lesa dotáčí v těchto dnech Cestu domů. Stejně jako předchozí dva snímky se i třetí příběh zabývá vztahem člověka k přírodě a venkovu.
18. 6. 2019|