TÉMA

Medevac

Čeští chirurgové pomáhali na Ukrajině s popáleninami. Odoperovali desítky hodin

Specialisté na popáleniny z brněnské fakultní nemocnice týden působili ve Lvově na Ukrajině. Operovali desítky hodin. Podobná zranění má ve válce na svědomí hlavně výbuch munice. České lékaře vysílá do zahraničí program Medevac, který spadá pod resort vnitra.
8. 8. 2023|

Vláda podpořila vyslání vojenských policistů na Ukrajinu a speciálů do Nigeru

Vyšetřovat válečné zločiny na Ukrajině bude moci až patnáct příslušníků Vojenské policie, schválili to ministři. Český příspěvek do vyšetřovacího týmu Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) budou muset povolit ještě poslanci a senátoři. Na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) kabinet také podpořil plán, aby mohly být do Nigeru vyslány až dvě desítky příslušníků speciálních sil. V zemi by působili jako poradci. Kabinet taky podpořil peněžité dary na pomoc uprchlíkům.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 20:06|

V Česku pracuje šestnáct zdravotníků z Běloruska. Doma přišli o práci kvůli nesouhlasu s režimem

V Česku začali pracovat zdravotníci z Běloruska. V rámci programu MEDEVAC jich přijelo od začátku roku šestnáct, dorazilo s nimi i třináct jejich příbuzných. Ve vlasti přišli o práci kvůli nesouhlasu s režimem Alexandra Lukašenka. Českým pacientům se budou moct věnovat po složení zkoušek.
7. 8. 2021|

Vláda schválila humanitární pomoc a zprávu o extremismu v roce 2020, která zmiňuje i SPD

Zprávu o extremismu a předsudečné nenávisti na území Česka v loňském roce schválila vláda. Vyplývá to z výsledků jednání zveřejněných na webu kabinetu. Vláda také schválila humanitární pomoc ve výši 75 milionů korun, vklad více než dvou miliard korun do Evropského mírového nástroje či návrh novely autorského zákona, která má zajistit ochranu a licencování autorských práv na internetu a spravedlivou odměnu pro autory.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 23:36|

Čeští lékaři pomáhají v Jordánsku. Co je pro jejich pacienty doma běžné, syrští uprchlíci považují za zázrak

Týmy českých lékařů dojíždějí už pět let do Jordánska, aby zde poskytly péči rodinám syrských uprchlíků. V rámci programu MEDEVAC posílá Česko do jordánské nemocnice své lékaře a platí i léčbu. Práci českých zdravotníků i příběhy jejich pacientů zaznamenal blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.
17. 6. 2019|