TÉMA

Vojenský újezd

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl, armáda se cvičením počítá od příštího roku

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl a houfnic. Armáda chce na cvičišti v Jincích testovat nové zbraňové komplety a intenzivněji připravovat vojáky. Výcvik to má zefektivnit a zlevnit. Od zrušení bývalého vojenského újezdu uplynulo už skoro deset let. Poslední čtyři roky ale v jeho části vojáci trénují střelbu z minometů.
15. 3. 2024|

Do kostela ve Staré Vodě v někdejším vojenském prostoru se vrátily ostatky tří kněží

Do poutního kostela ve Staré Vodě nedaleko Libavé na Olomoucku se v pondělí vrátily ostatky kněží z řádu piaristů. Členové řádu byli v kryptě pohřbíváni od roku 1691. Ostatky tří kněží byly ale v devadesátých letech převezeny do Moravského zemského muzea v Brně. Díky snaze místního varhaníka se nyní vrací zpět do krypty.
8. 5. 2023|

Soud zprostil obžaloby armádního pyrotechnika souzeného za výbuch v Brdech

Soud v Rokycanech zprostil obžaloby čtyřiačtyřicetiletého armádního pyrotechnika, souzeného za předloňský výbuch munice ve vojenském prostoru Brdy. Muž čelil obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti, hrozilo mu až pětileté vězení. Podle soudu skutek není trestným činem, mohl by být ale posouzen jako přestupek, řekl mluvčí soudu Adam Budiš. Soud proto věc postoupil nadřízenému obžalovaného pyrotechnika, veliteli 15. ženijního pluku.
4. 4. 2023|

V bývalém vojenském prostoru v Milovicích vznikne elektrárna, bydlení i vědecko-technický park

Věda, výzkum, ochrana přírody i safari jsou v plánu pro budoucnost bývalého vojenského prostoru ve středočeských Milovicích. Zastupitelé zrušili stavební uzávěru pro někdejší vojenský prostor, a tak se tam může začít stavět. Je to 32 let poté, co Milovice v roce 1991 opustila okupační sovětská armáda.
27. 2. 2023|

Školy, rezervace nebo atomové muzeum. Chátrající sovětské areály nacházejí nový účel

Svědectvím pobytu sovětské armády v Česku po třiceti letech je řada opuštěných budov. Mnohé zchátralé areály se kvůli chybějícím financím na opravu stále nacházejí ve špatném stavu. Leckde se situace ale lepší. Část vojenských objektů po úpravách našla nové uplatnění jako byty, sklady nebo sociální ústavy.
28. 2. 2020|

Výbuch granátu ve Vyškově zranil tři vojáky, jednoho musel transportovat vrtulník

Při výcviku v hodu granátem utrpěli ve vojenském prostoru Březina u Vyškova zranění tři vojáci, z toho jeden z nich těžké. Vážně zraněného přepravil vrtulník ve stabilizovaném stavu do brněnské fakultní nemocnice. Událost šetří Vojenská policie, uvedl Tomáš Maruščák z tiskového oddělení generálního štábu. Vojenský prostor Březina leží nedaleko vyškovské vojenské akademie, která ho proto používá k výcviku.
21. 10. 2019|

Rezervace u Milovic se rozšíří. Kraj ale zpřísní podmínky pro výpůjčku pozemků

Rezervace pro velké kopytníky v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku se rozšíří. Středočeský kraj poskytne společnosti Česká krajina na deset let 205 hektarů. Rezervace má teď 240 hektarů, žádala ale další pozemky, aby nemusela omezit počet zvířat. Kraj nicméně zpřísní podmínky výpůjčky a nedá organizaci další dotace, řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Ředitel České krajiny Dalibor Dostál chce o věci s krajem ještě jednat.
2. 9. 2019|

Houbaři riskují vysoké pokuty, za úlovkem míří i do nebezpečného vojenského prostoru

Houbaři mají v těchto dnech žně, dokazují to i plné košíky, se kterými se vracejí lidé z lesů na Olomoucku. Někteří z nich riskují vysokou pokutu, protože i přes zákaz chodí do vojenského prostoru Libavá, kde jim může hrozit nebezpečí. Vojenská lesní správa už rozdala desítky pokut za nepovolený vstup do vojenského újezdu. Sankce může šplhat až ke sto tisícům korunám.
31. 8. 2019|

V Doupovských horách žijí kočky divoké, ukázaly fotopasti. Možná celá populace, doufají biologové

Fotopasti v Doupovských horách zachytily v posledních měsících dvě velké kočky divoké – vzácné šelmy, o jejichž přítomnosti v Čechách neměli biologové tušení. Nyní se domnívají, že by na Karlovarsku mohla být i fungující populace divokých koček. V Česku zatím žádná taková neexistovala.
19. 8. 2019|

Hasiči zlikvidovali požár na Libavé. V náročném terénu zasahovali třicet hodin

Až do pondělního rána zasahovali hasiči ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku kvůli rozsáhlému požáru, který v sobotu zasáhl zhruba desetihektarovou plochu lesa. V náročném terénu a při extrémní zátěži zasahovaly jednotky zhruba třicet hodin. Požár způsobil škodu za několik milionů korun.
17. 6. 2019|

Rozsáhlý požár na Libavé mají hasiči pod kontrolou, škody jdou do milionů

Škodu za několik milionů korun způsobil rozsáhlý požár, který v noci na neděli postihl zhruba desetihektarovou plochu ve vojenském prostoru Libavá. K požáru se sjelo 15 jednotek hasičů a vyhlášen byl třetí stupeň poplachu. Hasiči na místě stále zasahují a postupně postižená místa rozhrabují a zalévají vodou. Požár byl náročný i kvůli nepřístupnému terénu, kam nemohly zajet cisterny. Podle přednosty újezdního úřadu Ladislava Zakuťanského požár neměl souvislost s vojenskou činností.
16. 6. 2019Aktualizováno16. 6. 2019, 12:58|