TÉMA

Mediální rady

Kdyby byli poslanci féroví, televizní poplatek dávno zvednou, říká první ředitel ČT Mathé

Poslanci si v devadesátých letech většinou mysleli, že je Česká televize jejich. Často o ní nevědí nic ani dnes, myslí si první generální ředitel ČT Ivo Mathé. Původně producent a později kancléř prezidenta Havla volá po zvednutí televizního poplatku, jehož současnou výši označuje za směšnou. „Za pět korun denně dostává divák hodně,“ vysvětluje Mathé, který v podcastu Background ČT24 popisuje i to, jak měl šest dnů na spuštění České televize.
25. 5. 2023|

Sněmovna poslala do třetího čtení změny podpory uprchlíků. Opozice se hodiny snažila změnit program schůze

Jen o balíku zákonů o podpoře ukrajinských uprchlíků fakticky jednali poslanci v pátek.  Poslali ho do třetího čtení, opoziční ANO by chtělo z předlohy odstranit změny, které se týkají logopedů. Většinu dne ve sněmovně zabralo přednášení návrhů na změnu pořadu jednání. K zákonům se poslanci dostali až tři a půl hodiny po začátku schůze, nedošlo tedy na žádné třetí čtení.
10. 2. 2023Aktualizováno10. 2. 2023, 14:18|
Mediální rady

Zasedání Rady ČTK se zvrhlo v hádku. „Jak v JZD,“ posteskl si její předseda

Hlasité výměny názorů, osočování, uštěpačné poznámky – tak ve zkratce vypadalo pondělní jednání Rady ČTK. Některá původně plánovaná témata k projednání tak radní odložili na příště. „Jak v JZD tady,“ poznamenal na konci schůze kontrolního orgánu veřejnoprávní tiskové agentury jeho předseda David Soukup (za ANO). Radní se přitom měli původně věnovat novému etickému kodexu i úpravám jednacího řádu.
25. 2. 2020|
Mediální rady

Další pokuta pro TV Barrandov: Čtvrt milionu za nevyváženou kritiku Národního divadla

Televize Barrandov odvysílala loni v červnu pořad Moje zprávy, ve kterém moderátor a majitel televize Jaromír Soukup kritizuje Národní divadlo za údajně nehospodárné fungování. Podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) byl ale jeho příspěvek jednostranný a neobjektivní. Televizi tak udělila pokutu 250 tisíc. Pro TV Barrandov to znamená už několikátou pokutu za poslední měsíce.
29. 1. 2020|
Mediální rady

Olympionik, zlatokop či kazatel. Do televizní nebo rozhlasové rady chce 122 lidí

Kontrolní orgány dvou největších veřejnoprávních médií opět změní své složení. Na šest míst v Radě České televize (ČT) a dvě místa v Radě Českého rozhlasu (ČRo) se hlásí 122 kandidátů, z toho 90 do rady ČT a 32 do rady ČRo. Kromě osobností mediálního světa se o pozice ucházejí sportovci, lékaři, hudebníci, ale i třeba bývalý ministr kultury. Kandidáty na pozice v radě vybere volební výbor 7. února.
24. 1. 2020|

Vysílací rada upozornila Primu, že záběry smrtelného pádu z hořícího domu porušily zákon

Televize Prima porušila zákon, když odvysílala záběry muže padajícího z balkonu při prosincovém požáru domu v Prešově. K takovému závěru došla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Prima ve své hlavní zpravodajské relaci použila záběr smrtelného pádu hned dvakrát – jednou dokonce zpomaleně a se zvýrazněním padající oběti. Televize se už v prosinci obhajovala tím, že chtěla divákům pouze realisticky popsat dění na místě tragédie.
15. 1. 2020|
Newsroom ČT24

Kdo ovládne mediální rady? Do výběru veřejnoprávních hlídačů se chtějí zapojit senátoři

O mediálních radách by měly rozhodovat obě komory parlamentu, říká skupina senátorů. Chtějí proto změnit zákon tak, aby se Poslanecká sněmovna s horní komorou podělila o volbu členů rad České televize a Českého rozhlasu. Odborníci to vítají, změny jsou podle nich potřeba, znějí ale i hlasy, že podobné návrhy tady už byly a skončily bez úspěchu. Téma pro Newsroom ČT24.
16. 6. 2019|