TÉMA

Petr Vančura

Bakchantky a Dionýsos předvádí v Národním divadle nesmiřitelnou show

V Euripidově tragédii přichází bůh Dionýsos se svými stoupenkyněmi, bakchantkami, do Théb, aby zdejší obyvatele zasvětil do svého kultu. V hudebně-divadelní inscenaci Národního divadla ale místo starověkého města prochází současným Českem a lyru nahradil elektrickou kytarou. Zůstala ovšem pořádná show. V aktualizované antické klasice se představuje Petr Vančura, Saša Rašilov, David Prachař či hostující Miloslav König, podstatnou roli má i sbor, který dal hře název – Bakchantky.
20. 2. 2023|

Svět se vyčerpává, velryba umírá a Vassa Železnovová dusí emoce

Do Národního divadla se po pětatřiceti letech vrací Vassa Železnovová. Psychologické drama o ženě, která chce za každou cenu zachránit rodinný podnik, napsal Maxim Gorkij. Po Stalinových připomínkách dokonce dvakrát. V hlavní roli se představuje Zuzana Stivínová.
1. 11. 2021|

V Národním divadle se hlavně baví, ať se děje, co se děje

Svět se nemusí zachraňovat, svět se musí bavit, tvrdí jedna z postav nové inscenace Národního divadla. Hra Stát jsem já pojednává o hledání cesty ze současného, zdánlivě bezvýchodného stavu naší společnosti. První scéna novinku uvedla v odložené premiéře 8. září.
10. 9. 2020|

Recenze: Proslov ke komu? Nepovedený konec sezony na Nové scéně

Z kvarteta premiér, které činohra pražského Národního divadla uvedla během nyní končící sezony 2018/2019 na Nové scéně, je ta nejnovější z nich, Proslov k národu, suverénně nejslabší.
14. 6. 2019|