TÉMA

Lovochemie

Požár po výbuchu v Lovosicích hasiči zkrotili. Na místo mohou vyšetřovatelé

Na místo výbuchu v areálu výrobce biopaliv Preol v Lovosicích na Litoměřicku ve středu zamířili vyšetřovatelé policie a hasičů. Budou zjišťovat příčiny události, při které se zranili čtyři lidé. Z preventivních důvodů zůstává na místě jedna jednotka hasičů. Policisté událost vyšetřují jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti a prověřují, zda nebyly porušeny bezpečnostní předpisy.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 20:00|

iRozhlas: Agrofert dostal na projekty kritizované auditem EU přes 150 milionů od státu

Z projektů kritizovaných auditem Evropské komise vyplatilo Česko firmám holdingu Agrofert ze státní pokladny zhruba 155 milionů korun. Zjistil to server iRozhlas.cz. Mluvčí Agrofertu serveru řekl, že holding nic vracet nemusí. Audit se týkal dotací EU pro Agrofert, který vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO). V roce 2017 Babiš vložil kvůli zákonu o střetu zájmů akcie svých firem do svěřenských fondů. Podle závěrečné zprávy auditu ale premiér fondy ovládá, a je tak ve střetu zájmů. Babiš označil audit za účelový a zmanipulovaný. Opozice trvá na tom, aby Agrofert peníze vrátil.
27. 4. 2021Aktualizováno27. 4. 2021, 21:29|

Otravu Bečvy nikdo nezametá pod koberec, přísahal na zdraví svých blízkých Brabec

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) odmítl obavy opozice z toho, že kauza vyšetřování ekologické havárie na Bečvě vyzní doztracena. Může prý odpřisáhnout na zdraví svých blízkých, že nikdo nic nezametá pod koberec. Poslancům na středečním jednání také řekl, že je naštvaný z prodlužování vyšetřování. Kauzu je třeba vyšetřit „padni komu padni“, uvedl.
10. 3. 2021|

Agrofertu loni vzrostl zisk na trojnásobek, tržby stouply o 4,5 miliardy

Konsolidovaný zisk koncernu Agrofert loni meziročně vzrostl na téměř trojnásobek, na 4,48 miliardy korun proti předloňským 1,67 miliardy korun. Po předloňském poklesu se dostal na hodnoty roku 2017. Konsolidované tržby loni rostly o 4,54 miliardy na 162 miliard korun, sdělil mluvčí koncernu Karel Hanzelka. Hospodaření holdingu se zlepšilo díky segmentu chemie. Do února 2017 vlastnil koncern tehdejší ministr financí a současný premiér Andrej Babiš (ANO), který kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.
29. 5. 2020|

Podle Deníku N Babiš ovládá Agrofert. Neovlivní.cz tvrdí, že audit uložil u dotací stoprocentní korekci

Česko může přijít kvůli střetu zájmů premiéra Andreje Babiše skoro o půl miliardy korun, s odkazem na znění konečné auditní zprávy Evropské komise to uvádí server Neovlivní.cz a Deník N. Neoprávněně byly vyplaceny dotace ve výši 282 milionů korun poskytnuté Agrofertu a další desítky milionů navrhují auditoři podle zmíněných médií neproplatit u dalších projektů. Audit podle listů konstatuje, že jde o všechny dotace vyplacené holdingu po nabytí účinnosti novely zákona o střetu zájmů, tedy po únoru 2017.
3. 12. 2019Aktualizováno3. 12. 2019, 16:44|
Reportéři ČT

Dotace Agrofertu stát posílal i přes četná varování. Úřady podle auditorů žádosti nedostatečně prověřovaly

Nejenom otázkou, zda je premiér Andrej Babiš (ANO) ve vztahu k Agrofertu ve střetu zájmů, se zabývá návrh auditní zprávy, který v Česku vyvolal velký rozruch. Auditoři kritizovali hlavně české úřady kvůli tomu, že dostatečně neprověřily žádosti, nepřišly na napojení firem na Agrofert nebo třeba neověřily, zda jde dotace určená na inovaci opravdu na inovaci. Na některé problematické projekty se zaměřily Jana Neumannová a Adéla Paclíková z Reportérů ČT.
11. 6. 2019|