TÉMA

Štěchovice

Z orlické přehrady bude přečerpávací elektrárna, vyjde na několik miliard

Energetici přebudují elektrárnu pod hrází orlické přehrady. Má přečerpávat vodu přes nové turbíny, a to ze spodní nádrže Kamýk. Díky tomu by měla hospodařit s energií výhodnějším způsobem. Celá zakázka bude stát několik miliard korun.
2. 10. 2023|

ČEZ chce urychlit dosažení uhlíkové neutrality svých provozů o deset let

Energetická skupina ČEZ chce dosáhnout uhlíkově neutrálního provozu už v roce 2040, dosavadním cílem byl rok 2050. Vyplývá to z dobrovolné dohody o spolupráci při ochraně klimatu mezi ČEZem a ministerstvem životního prostředí, které v areálu vodní elektrárny ve Štěchovicích u Prahy podepsali ministryně Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) a generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 20:19|

Klenot z temných časů přetrval. Parník Vltava vyplul za okupace, na řece je i po 80 letech

Vzpomínky na rok 1940 nebývají v českých zemích spojovány se šťastnými událostmi. Čechy a Morava úpěly pod německou okupací, vysoké školy byly zavřené a Německo se ve válce – i přes klopýtnutí nad Anglií – zdálo nezastavitelné. Přesto přinesl tento válečný rok jednu slavnou událost, jejíž plod přetrval dodnes. V Praze byl 27. srpna pokřtěn parník Vltava, v současnosti jediný velký osobní kolesový parník v Česku, který pravidelně pluje s cestujícími. Bez ohledu na dobu svého spuštění právě slaví osmdesátku.
29. 8. 2020|

Prázdniny přinesou Praze týdenní výluku metra a delší intervaly v MHD

Sotva po dvou měsících čeká Prahu opět velké omezení městské hromadné dopravy – tentokrát kvůli prázdninám. Cestující musí počítat s delšími intervaly hlavně v metru a zrušením některých posilových linek a spojů. Začátek prázdnin navíc zkomplikuje výluka metra C, která se dotkne i centra města. Metro nebude jezdit v úseku Hlavní nádraží – Pražského povstání nejen o prodlouženém víkendu, ale také celý následující týden až do 12. července.
25. 6. 2020|

Nikdo z parašutistů se Němcům nedostal do rukou živý, jejich boj sledovali i obyvatelé domu v Resslově ulici

Přesně před 78 lety padlo v kostele v Resslově ulici v Praze sedm československých parašutistů, kteří se účastnili atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Byli mezi nimi i Josef Gabčík a Jan Kubiš, kteří útok provedli. S nimi stonásobné přesile hodiny odolávali Jan Hrubý, Josef Bublík, Adolf Opálka, Jaroslav Švarc a Josef Valčík. Nikdo z nich se Němcům nedostal do rukou živý. Svědky jejich posledního boje byli i obyvatelé domu, který stojí přímo naproti kostelu.
18. 6. 2020|

Orlík má nový lodní výtah. Kořensko ale stále zůstává překážkou na Vltavě

I na Vltavě konečně začala plavební sezona. Povodí spustilo pro rekreační lodě nejen komory mezi Českými Budějovicemi a Štěchovicemi, ale i modernizovaný lodní výtah na orlické přehradě. Právě kvůli jeho přestavbě byla nádrž přes zimu téměř prázdná.
1. 5. 2020|
Počasí

Na Vimpersku platí povodňové ohrožení. Silné bouřky hrozí v jižních a středních Čechách i na Vysočině

Meteorologové vyhlásili pro Vimpersko v jižních Čechách povodňové ohrožení, potrvá do 2 hodin po půlnoci. Říčka Volyňka u Sudslavic dosáhla ve 23 hodin třetího povodňového stupně, druhý stupeň je na Blanici ve stanici Podedvory. Varování před velmi silnými bouřkami s přívalovými srážkami se týká částí Jihočeského a Středočeského kraje a Vysočiny, ve zbytku republiky mají být bouřky už méně nebezpečné. Velmi silné bouřky zasáhly jih Čech večer, odpoledne silný déšť postihl hlavně střední Čechy a Prahu.
6. 6. 2019|