TÉMA

BAE Systems

Ministryně obrany odvolala ředitele státního podniku VOP CZ Špoka

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) odvolala ředitele státního podniku VOP CZ Marka Špoka. Důvodem jsou dlouhodobé neutěšené výsledky strategického státního podniku i problémy v jeho vnitřní firemní komunikaci. VOP CZ se v Šenově u Nového Jičína zabývá opravami vojenské techniky či strojírenskou výrobou pro armádu i civilní sektor. Podle ministerstva má více než šest set zaměstnanců.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 14:35|

Evropské zbrojovky otevírají závody na Ukrajině. Napadená země tak navýší výrobu a urychlí opravy

I když ukrajinský zbrojní průmysl od začátku války několikanásobně zvýšil svou výrobu, napadená země stále potřebuje velké množství vojenské techniky. Továrny na jejím území navíc opakovaně čelí ruským útokům. Země proto hledá zahraniční partnery, kteří by se na produkci zbraní na jejím území podíleli. Ve hře je i největší evropský výrobce BAE Systems.
31. 5. 2023|

Považovat nákup CV90 za kompenzaci pro Švédsko kvůli gripenům by podle Šedivého bylo slaboduché

Opozice je kritická k vládnímu rozhodnutí nakoupit 246 bojových vozidel CV90 od BAE Systems ze Švédska. Experti, kteří o nákupu diskutovali v Událostech, komentářích ale její výhrady, že je to stará konstrukce pouze obohacená o nové technologie, nesdílejí. Za zásadní považují, že si právě o tento typ řekli sami vojáci.
26. 5. 2023|

Česko zažívá největší boom zbrojního průmyslu za dobu samostatné existence, říká šéf asociace

Ruská agrese na Ukrajině, ale také rostoucí vůle české vlády i okolních evropských zemí investovat do obrany zvyšuje zájem o zbrojní průmysl. Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka zažívá tuzemsko v tomto odvětví největší boom za dobu samostatné České republiky. V rozhovoru pro ČT to řekl na brněnském výstavišti, kde ve středu začal třídenní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET. Výrobky potenciálním zákazníkům z řad armád nebo soukromých firem představuje rekordní počet vystavovatelů.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 14:35|

Vláda schválila úhradu antibiotik ze zahraničí, do konce února má přijít půl milionu balení

Vláda na své středeční schůzi schválila úhradu prvních sto tisíc balení antibiotik ze zahraničí z veřejného zdravotního pojištění. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) jde o první část z půl milionu balení, která se očekává v lednu a únoru. Předjednaných je celkem 800 tisíc kusů, upřesnil na tiskové konferenci po jednání kabinetu. Už dříve řekl, že to bude pojišťovny stát asi 150 milionů korun navíc.
18. 1. 2023Aktualizováno18. 1. 2023, 16:52|

Británie zahájila vývoj stíhačky Tempest. Stroj má využít umělou inteligenci i autonomní drony

Británie zahájila vývoj vojenské stíhačky nové generace. Stroj bude využívat umělou inteligenci a řídit hejna autonomních dronů. Na projektu bude Londýn spolupracovat s Římem a Tokiem. V plném bojovém nasazení by Tempest (v překladu Bouře) měl být v roce 2035. Tak, aby plnil všechny úkoly futuristického vzdušného boje.
11. 12. 2022|

Španělská firma nesouhlasí s podmínkami tendru na obrněnce, bude nejspíš zrušen

Španělská firma GDELS, výrobce obrněného vozidla ASCOD, minulý týden oznámila poslancům ze sněmovního branného výboru, že nesouhlasí s podmínkami pokračování tendru na nová bojová vozidla pěchoty (BVP) pro českou armádu. Místo toho navrhuje, aby se dohodly česká a španělská vláda, potvrdil předseda sněmovního branného výboru Lubomír Metnar (za ANO). Tendr tak bude zřejmě zrušen. O rozhodnutí španělského výrobce ve středu informoval deník Právo
13. 7. 2022|

Největší armádní tendr v historii se komplikuje. Nabídky na obrněnce splňují jen část požadavků

Nabídky všech tří účastníků tendru na 210 kusů pásových bojových vozidel pěchoty nesplňují všechny požadavky a nelze je dále hodnotit. Konstatovala to expertní komise, jež ukončila posouzení nabídek. Znamená to, že žádná z firem nebyla z výběrového řízení vyloučena, ale o dalším postupu bude teprve rozhodnuto, sdělilo ministerstvo obrany. Zakázka za více než padesát miliard korun je největším armádním tendrem v historii české armády.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 20:03|

Dál už bez Pumy. Favorit rekordního tendru na armádní obrněnce odstoupil

Předběžnou nabídku na dodání 210 bojových vozidel pěchoty za zhruba 50 miliard korun doručily ministerstvu obrany tři z oslovených firem. Německé konsorcium PSM s obrněncem Puma se rozhodlo soutěž opustit, uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Obrana nyní podané nabídky posoudí a poté začne s firmami jednat o vylepšení jejich návrhů. Následně budou dodavatelé vyzváni k podání finálních nabídek.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 16:11|

Antimonopolní úřad shodil ze stolu stížnosti výrobce obrněnců Puma. Největší armádní tendr v historii může pokračovat

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se nebude dál zabývat armádním nákupem bojových vozidel pěchoty (BVP) za 50 miliard. Zastavil řízení o námitkách jednoho z účastníků tendru, konsorcia zbrojařských firem PSM s obrněncem Puma, který žádal, aby úřad přezkoumal postup ministerstva obrany při zadávání zakázky. Samotného tendru se rozhodnutí ÚOHS nijak nedotkne. Verdikt není pravomocný a může proti němu být podán rozklad, informoval ve středu antimonopolní úřad.
5. 6. 2019|