TÉMA

Vojenská kancelář prezidenta republiky

168 hodin: Konvoj přivezl na Ukrajinu pomoc, medaili i vlajku potřísněnou krví

Na Ukrajinu sužovanou ruskou válečnou agresí se z Česka vydal humanitární konvoj. Vezl náklad pořízený ze sbírky, která vynesla 4,5 milionu korun. Obsahovala mimo jiné pozemní dron, osobní auto a medaili pro matku padlého česko-ukrajinského vojáka. Vezl i českou, respektive československou vlajku potřísněnou krví ze sovětské invaze z roku 1968. S konvojem cestoval i reportér 168 hodin David Sebíň.
13. 11. 2023|

Hackeři zveřejnili ukradená data Univerzity obrany. Jde o údaje důstojníků i zápisy z porad

Hackerská skupina Monti v úterý ráno zveřejnila první část ukradených dat Univerzity obrany v Brně (UNOB). Data se týkají Fakulty vojenského leadershipu, další fakulty mají podle vyjádření internetových kriminálníků následovat. Mezi dokumenty se objevily mimo jiné osobní údaje vyučujících důstojníků, zápisy z porad nebo studijní plány. Ty podle expertů mohou sloužit zahraničním rozvědkám. Univerzita už dříve odmítla zaplatit požadované výkupné, hackeři vyhrožují zveřejněním 750 GB interních dat.
24. 10. 2023|

Prezident Pavel jmenoval náčelníkem své vojenské kanceláře generála Hasalu

Prezident Petr Pavel jmenoval do funkce náčelníka své vojenské kanceláře brigádního generála Radka Hasalu. Funkce se ujme od 1. dubna. Na Pražském hradě bude spolupracovat i se svým předchůdcem generálporučíkem Janem Kašem, který odešel do civilu a ve vojenské kanceláři zůstane jako občanský zaměstnanec.
31. 3. 2023|

Bývalý šéf hradní vojenské kanceláře Pilc neuspěl ve sporu s NBÚ o peníze

Nejvyšší soud (NS) zamítl dovolání bývalého náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislava Pilce, který vedl spor o odškodnění s Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ). Domáhal se náhrady 329 058 korun. O peníze prý přišel kvůli tomu, že mu úřad nezákonně odebral bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné, a tak musel opustit funkci na Hradě.
5. 4. 2022|

Pieta na Vítkově připomněla výročí vzniku samostatné republiky

Politici, zástupci armády i váleční veteráni si ve čtvrtek u Národního památníku na pražském Vítkově připomněli 103. výročí vzniku samostatného Československa. U hrobu Neznámého vojína položili věnce premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nebo náčelník generálního štábu Aleš Opata. Zúčastnit se nemohl prezident Miloš Zeman, který je hospitalizovaný. Zastoupil ho náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jan Kaše.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 15:16|

Bývalý náčelník vojenské kanceláře Pilc má zpět prověrku a chce se vrátit na Hrad

Bývalý náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc má opět bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Mohl by se vrátit na Hrad do vysoké funkce, upozornily Lidové noviny. Sám Pilc uvedl, že má s hlavou státu ústní dohodu, podle které by se měl po obnovení prověrky vrátit do čela vojenské kanceláře.
14. 12. 2020|

Exšéf vojenské kanceláře prezidenta Pilc podal žalobu kvůli odebrání prověrky. Chce přes 300 tisíc

Bývalý náčelník vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc podal na stát žalobu kvůli odebrání bezpečnostní prověrky. Za ušlý služební plat chce doplatit 329 tisíc korun, které mu úřady odmítly vyplatit. Požadovat bude také odškodnění za nemajetkovou újmu. Informaci ČT potvrdil advokát bývalého generála Daniel Volák. Kvůli odebrání prověrky Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ) se v roce 2016 Pilc obrátil na soud. Ten loni definitivně vyhrál. Zrušení jeho prověrky bylo podle verdiktu nezákonné.
5. 6. 2019|