TÉMA

Faerské ostrovy

Dánská královna v lednu abdikuje. Na trůnu strávila přes půl století

Dánská královna Margrethe II. odstoupí 14. ledna z trůnu, který předá svému nejstaršímu synovi, korunnímu princi Frederikovi. Panovnice to oznámila v projevu přenášeném televizí. Třiaosmdesátiletá královna uvedla, že nastal čas předat odpovědnost příští generaci.
31. 12. 2023|

„Kdy už splatíme to věno?“ Orknejské ostrovy zvažují odchod ze Spojeného království a připojení k Norsku

Souostroví Orkneje by mohlo opustit Spojené království a stát se samosprávným územím Norska. Píše o tom BBC nebo The Guardian poté, co se tamní rada rozhodla prozkoumat „alternativní formy správy“, které by ostrovům u severního pobřeží Skotska umožnily získat více ekonomických příležitostí. Jednou z možností je i změna právního postavení v rámci Británie.
3. 7. 2023|

Dvě třetiny pacientů s dlouhým covidem jsou ženy. Příčinou může být jiná imunitní reakce

Ženy tvoří téměř dvě třetiny pacientů, kteří trpí dlouhotrvajícími zdravotními komplikacemi v návaznosti na onemocnění covidem-19. Informoval o tom server Independent s odvoláním na studii, která se uskutečnila v několika zemích. Podle vědců by odlišná imunitní reakce na nemoc mohla být způsobena rozdíly mezi pohlavími.
14. 10. 2022|

Na Faerských ostrovech letos zabili rekordní počet delfínů. V tradičním lovu zemřelo přes čtrnáct set zvířat

Více než čtrnáct set delfínů na Faerských ostrovech o víkendu padlo za oběť tradičnímu lovu kytovců, při kterém jsou tato zvířata nahnána na mělčinu a usmrcena kvůli masu a tuku. Zvyk  z odlehlého ostrovního území patřícího Dánsku znovu vyvolal debatu a kritiku.
15. 9. 2021|

Faerské ostrovy otevřely podmořskou síť tunelů, střídání barevného nasvícení ozvláštňuje kruhový objezd

Na Faerských ostrovech v sobotu otevřeli systém jedenáct kilometrů dlouhých podmořských tunelů. Síť tvoří i kruhový objezd, který navrhl tamní umělec Tróndur Patursson. Nová infrastruktura spojuje metropoli souostroví Tórshavn s druhým největším faerským ostrovem Eysturoy. Agentura DPA informuje o tom, že je tunel považován za jeden z nejambicióznějších projektů v severním Atlantiku.
19. 12. 2020|

Na Faerských ostrovech začal lov velryb. Tradiční Grindadráp vyvolává kontroverze

Předposlední květnový den zemřelo v zátoce Tórshavn 145 kulohlavců a sedm plískavic plochočelých. Nebyla to nehoda ani náhoda, obyvatelé Faerských ostrovů osobně zvířata pozabíjeli. Jedná se o tradici, která na ostrovech existuje nejméně od roku 1584 a probíhá od konce května přes letní měsíce.
4. 6. 2019|