TÉMA

Štítná žláza

Věčné chemikálie způsobují rakovinu štítné žlázy, naznačuje výzkum. Vědci volají po zákazu

Vědci z newyorkské nemocnice Mount Sinai našli souvislost mezi některými věčnými chemikáliemi známými pod zkratkou PFAS a zvýšeným rizikem rakoviny štítné žlázy. Navrhují, že by se tyto látky měly úplně zakázat.
25. 10. 2023|

Válkou na Ukrajině nám skončily velké prázdniny. Budeme muset přehodnotit spoustu věcí, řekla Drábová

Od chvíle, co ruská armáda začala ohrožovat ukrajinské jaderné elektrárny, píše jaderná fyzička a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová zprávy o míře radiace na Ukrajině. Její tweety sledují tisíce lidí. V Interview 24 Speciál řekla, že to bere jako rituál s tím, že je třeba obavy lidí zmírnit. K obsazení Záporožské elektrárny řekla, že šlo zřejmě o pragmatický krok Ruska v rámci jeho invaze na Ukrajinu. Putinovi ale do hlavy nikdo nevidí, upozornila.
30. 4. 2022|

Čechům hrozí nedostatek jódu. Může vést k nemocem štítné žlázy

Únava, ospalost, ručička na váze ukazuje nahoru nebo často studené ruce. To znamená, že tělo nejspíš volá po zvýšených dávkách jódu. Tento prvek potřebuje člověk přijímat v malém množství, přesto je pro život naprosto nezbytný. Podílí se totiž na tvorbě hormonů štítné žlázy, které ovlivňují řadu funkcí v těle. A proto na šestý březen připadá Světový den jódu, jenž má upozornit, jak je tento prvek pro tělo důležitý.
6. 3. 2021|

Noční osvětlení by mohlo přispívat ke vzniku rakoviny štítné žlázy, naznačili vědci

Světelné znečištění by mohlo zvyšovat nebezpečí vzniku rakoviny štítné žlázy. Naznačila to nová studie, jejíž první výsledky publikoval odborný časopis Cancer. Účastníci žijící v oblastech s nejvyšší mírou nočního osvětlení měli podle výzkumu až o 55 procent vyšší riziko tohoto onemocnění než respondenti, kteří naopak pobývali na nejtemnějších místech.
14. 2. 2021|

V Brně operovali štítnou žlázu přes dutinu ústní. První a ojedinělý zákrok je bez viditelných jizev

První operaci štítné žlázy cestou dutiny ústní provedli v Česku lékaři Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Brno a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Ojedinělý zákrok podle vyjádření nemocnice proběhl uspokojivě a nyní je pacient v rekonvalescenci.
8. 11. 2019|

Štítná žláza hraje v těhotenství zásadní roli. Polovina žen přitom vyšetření nepodstoupí

Tento týden skončila každoroční osvětová kampaň zaměřená na poruchy štítné žlázy. Letošní ročník se jim věnoval v souvislosti s těhotenstvím. Problémy štítné žlázy totiž mohou mít negativní vliv na vývoj plodu a přinést i komplikace při porodu. Lékaři proto usilují o zavedení plošného vyšetřování žen v prvním trimestru a připravují pilotní projekt pro osm tisíc pacientek. V současnosti více než polovina těhotných vyšetření funkce štítné žlázy nepodstupuje.
1. 6. 2019|