TÉMA

Hladiny

Vltava v Českém Krumlově klesla na druhý stupeň, hladiny se zklidňují

Hladiny řek v Česku se před koncem roku zklidnily, povodňový stav v neděli večer zůstával na dvanácti místech. Vltava v Českém Krumlově, kde hladinu zvedá řízený odtok vody z lipenské přehrady, klesla na stupeň pohotovosti a jinde už platila jen bdělost. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 21:38|

Hladiny řek v Česku jsou po deštích stále zvýšené. První povodňový stupeň platí na dvaceti místech

Po vydatných deštích z druhé poloviny minulého týdne platil v pondělí ráno první povodňový stupeň ještě na přibližně dvaceti místech v Česku, včetně Prahy. Dyje na dvou místech dosahovala druhého stupně. Vyplývá to z údajů na povodňovém serveru Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Hladiny některých řek v Česku mohou být podle meteorologů zvýšené až do úterního poledne.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 16:26|

Meteorologové na pondělí zvýšili stupeň výstrahy před větrem, mohou se také rozvodnit řeky

Meteorologové zvýšili stupeň varování před silným větrem na pondělní ráno a dopoledne. Týká se to většiny Čech. V horách a podhůří na severu čekají od nedělního večera povodňové stavy. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha před větrem, který v nárazech může mít rychlost nad 65 kilometrů v hodině a na horách kolem 110 kilometrů v hodině, platí s nízkým stupněm nebezpečí od sobotní půlnoci.
20. 2. 2022|

Hladiny rozvodněných řek po bouřkách klesají. Na čtyřech je stále druhý stupeň

Na druhém stupni povodňové aktivity jsou čtyři řeky na západě a severovýchodě Čech. Na několika dalších místech platí první stupeň. Hladiny se zvedly po čtvrtečních prudkých bouřkách, nejvážnější situace nastala na východě Plzeňského kraje na tocích v povodí Úslavy a Klabavy. Na Úslavě v Koterově platil ještě v pátek odpoledne nejvyšší, tedy třetí stupeň povodňové aktivity. Kvůli rozlití řeky Trnavy museli v Křelovicích na Pelhřimovsku hasiči evakuovat dětský tábor. Voda z protržené hráze zaplavila pietní místo Ležáky.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 22:02|

Déšť dál rozvodňuje řeky. Na východě Čech a na Moravě platí třetí povodňové stupně

Po vydatných deštích stoupaly i ve středu hladiny řek na východě Čech a na Moravě. Třetí stupeň povodňové aktivity hlásilo během dne mnoho míst po celém Česku. Hasiči pomáhali stavět provizorní hráze z pytlů s pískem a odčerpávali vodu ze sklepů. Na Karvinsku voda omezila provoz na dálnici D1 u Vrbice a toky jsou rozvodněné i ve Zlínském kraji. Řeka Morava ve Strážnici se blíží stupni extrémního povodňového ohrožení, obyvatelé však evakuování nejsou.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 23:53|

Hladiny řek na Moravě postupně klesají, lidé začínají uklízet a počítat škody

Hladiny řek na Moravě a ve Slezsku, které zvedly silné a vydatné deště v posledních dnech, klesají. Problémy způsobila například řeka Bečva na Přerovsku, Olše v Českém Těšíně nebo některé toky na Valašsku. Voda zaplavila několik silnic i sklepy a zahrady rodinných domů. Lidé začínají uklízet, škody se budou vyčíslovat v následujících dnech a týdnech.
24. 5. 2019|