TÉMA

Jinonice

Poškozený vodovod v Praze 13 je opraven. Voda z kohoutků začně téct kolem poledne

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) dokončily v noci opravu vodovodních řadů v Líšnické ulici v Praze 13 a začaly s proplachováním potrubí. Nyní čekají na výsledky rozboru kvality vody. Pokud bude v pořádku, zahájí vodárny napouštění vodovodní sítě a dodávka vody by mohla být obnovena okolo 12:00, řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Kvůli poruše vodovodních řadů z 80. let minulého století se ocitlo bez dodávek vody zhruba 77 tisíc odběratelů v lokalitách Jinonic, Stodůlek, Ořechu, Řeporyj, Zadní Kopaniny a části Prahy 13.
31. 3. 2022|

Desítky tisíc Pražanů jsou kvůli havárii bez vody. Některé školy neotevřely

Kvůli poruše vodovodních řadů v Líšnické ulici v Praze 13 je bez dodávek vody zhruba 77 tisíc odběratelů v lokalitách Jinonic, Stodůlek, Ořechu, Řeporyj, Zadní Kopaniny a části Prahy 13. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) by měly začít napouštět vodovodní řady v západní části Prahy v průběhu čtvrtka. Obnova potrubí by měla začít ve středu večer, do té doby budou pokračovat práce na jeho odkrytí. Příčinou havárie byla zřejmě únava materiálu, řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Městská část Praha 13 informovala, že kvůli poruše jsou ve středu uzavřené některé školy a školky.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 16:52|

Trolejbusy jezdí Plzní 80 let. Nebyla prvním „trolejbusovým“ městem, ale vydržely jí nejdéle

Trolejbusy se do mnoha měst, kde dnes jezdí, dostaly ve druhé polovině minulého století jako náhrada tramvají. Nebylo to tak bez výjimky, někde tramvaje nikdy nejezdily, jinde zůstaly a trolejbusy je doplnily. Zůstaly i ve dvou z nejstarších trolejbusových provozů, které letos shodně jubilují. Ten starší, pražský, by v létě oslavil 85 let od svého otevření, kdyby ovšem v 70. letech nezanikl. Kulatější výročí však slaví plzeňské trolejbusy. Provoz, který funguje vůbec nejdéle ze všech v republice, začal před 80 lety.
9. 4. 2021|

30 let zpět: Praha plánuje návrat trolejbusů

Trolejbusy vozily Pražany téměř čtyřicet let až do roku 1972. Začátkem 90. let pražský dopravní podnik uvažoval o znovuzavedení pravidelné trolejbusové dopravy. Nová linka měla vést z Anděla přes Malvazinky do Jinonic.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 2. 2021|

Roubenky doplnili sklem. Českou cenu za architekturu získalo sídlo firmy Lasvit

Hlavní cenu České ceny za architekturu získali Jiří Opočenský a Štěpán Valouch z ateliéru ov architekti za rekonstrukci a dostavbu sídla firmy Lasvit v Novém Boru. Autoři pro sklářskou firmu rekonstruovali několik tradičních severočeských dřevěných staveb z počátku 19. století a doplnili je dvěma novými objekty podobného tvaru, ale v jiných materiálech, z nichž jeden je skleněný. Mezi šesticí finalistů byla také revitalizace pražských náplavek, vinotéka, mateřská škola, rodinný dům a dílny pro zemědělské stroje.
23. 11. 2020|

Místo tří adres je jediná budova. Univerzita Karlova otevřela nové sídlo Fakulty humanitních studií

V pražské Libni se otevřelo nové sídlo Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy (FHS UK). Moderní objekt, který vznikl přestavbou bývalé menzy 17. listopadu, začne studentům sloužit od nového semestru. Vejde se do něj asi osm set lidí. Projekt za zhruba 630 milionů korun připravovala fakulta od roku 2007. Dosud své vlastní sídlo neměla a její části byly na různých adresách v Praze. Budovu v úterý slavnostně otevřeli zástupci univerzity, ministerstva a stavitelů, kteří projekt navrhli. Fakulta tím zároveň oslavila 20 let od svého vzniku.
16. 9. 2020|

Praha rozšíří zóny placeného stání, od léta přibudou například v Praze 10

Zóny placeného stání se v létě začnou rozšiřovat i do Prahy 10. Nově mají být zavedeny také v Letňanech a zřejmě i u železniční zastávky v Klánovicích. Další  zóny jsou pak plánovány v městských částech Praha 5, 6 a 9. Návrhy na změny a rozšíření, které vyplývají z požadavků radnic, v pondělí schválili pražští radní. Naposledy začaly zóny platit od letošního ledna v části Prahy 9.
1. 6. 2020|

152 tun bomb během devíti minut. Americké pumy před 75 lety připravily o život sedm stovek Pražanů

Před 75 lety proběhl nálet na Prahu, jehož se zúčastnilo 62 amerických bombardérů B-17. Poškozeno bylo 2500 domů, zahynulo 701 lidí a dalších 1184 utrpělo zranění. Praha přitom vůbec neměla být cílem tohoto útoku.
14. 2. 2020|

Záchranná stanice pro zvířata v Jinonicích v novém. Praha už má vizualizace, stavět začne příští rok

Nová záchranná stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy už má konkrétní podobu. Podle vizualizací, které Česká televize získala, bude součástí stavby za 173 milionů korun veterinární ordinace, rehabilitační zařízení, ale i komplex voliér a vodní nádrž. Areál má využívat i dešťovou vodu. Praha požádá o stavební povolení a územní rozhodnutí na přelomu září a října. Stavět by se mělo začít v polovině příštího roku. ČT to potvrdil náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).
14. 8. 2019|

Mezi Jinonicemi a Stodůlkami vzplál za jízdy vlak. Cestující stihli vystoupit

Požár motorového vlaku v sobotu odpoledne zastavil provoz na železniční trati v Praze mezi Jinonicemi a Stodůlkami. Všech 25 cestujících stihlo vlak opustit ještě před příjezdem hasičů, podle prvních informací nikdo nebyl zraněn. Příčina požáru i rozsah škod se zjišťují.
8. 6. 2019Aktualizováno8. 6. 2019, 19:02|

Pošťačka v Praze se přiotrávila neznámou látkou. Poštu museli evakuovat

Pošťačka z Prahy skončila v nemocnici poté, co se přiotrávila neznámou látkou, která se vylila z jedné zásilky. Podle mluvčí pražské policie Andrey Zoulové byl balík poškozen při manipulaci se zásilkami. Poštu, která se nachází v ulici U Trezorky v Jinonicích, museli hasiči evakuovat, uvedl jejich mluvčí Martin Kavka. Případem se zabývají kriminalisté.
23. 5. 2019|