TÉMA

Operační systém

Soud potvrdil pokutu Evropské komise pro Google za potlačení konkurence. Částku ale snížil

Tribunál Soudního dvora Evropské unie ve středu z velké části potvrdil rozhodnutí Evropské komise, že společnost Google zneužívala svůj operační systém Android k potlačení konkurence. Aby zohlednil závažnost a délku jednání v této věci, rozhodl se snížit pokutu na 4,125 miliardy eur (101,4 miliardy korun) z původních rekordních 4,34 miliardy eur. Vyplývá to ze středečního prohlášení soudu.
14. 9. 2022|

Microsoft spustil Windows 11, rozjedou se jen na nejnovější technice

Americká softwarová společnost Microsoft uvedla na trh nový operační systém Windows 11. Zdarma na něj mohou přejít všichni uživatelé dosavadní verze 10, pokud splní dlouhý seznam technických požadavků včetně speciálního bezpečnostního čipu či relativně nového procesoru. Jedenáctky se pak od úterý také začnou objevovat jako předinstalovaný systém nových notebooků a počítačů.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 17:56|

Microsoft představil novou verzi svého operačního systému. Jmenuje se Windows 11

Americká softwarová společnost Microsoft oficiálně představila novou verzi svého operačního systému Windows. Na virtuální prezentaci potvrdila, že nová verze ponese označení Windows 11. Podle agentury Reuters by se měla objevit na trhu koncem letošního roku. Majitelé aktuální verze Windows 10 budou moci na nový systém přejít zdarma.
24. 6. 2021Aktualizováno24. 6. 2021, 20:45|

Google vyhrál spor nad Oraclem o software pro operační systém Android

Americký nejvyšší soud v pondělí rozhodl ve prospěch společnosti Alphabet, kterou zažalovala firma Oracle kvůli části svého zdrojového kódu použité v operačním systému Android. Ten se používá ve většině smartphonů a jeho tvůrcem je Google, který spadá pod Alphabet. Oracle podle agentury Bloomberg požadoval odškodné devět miliard dolarů (přes 198 miliard korun), nedostane ale nic. Google podle soudu autorské právo neporušil. Rozhodnutí v kauze, která se táhla deset let, se podle agentur odrazí na pravidlech odvětví vývoje softwaru.
5. 4. 2021|

Seznam chce od Google devět miliard. Má jít o odškodné za zneužití dominance

Česká internetová jednička Seznam.cz vyzvala v předžalobní výzvě firmu Google k vyplacení náhrady škody 9,072 miliardy korun za omezení hospodářské soutěže v oblasti internetového vyhledávání. Škoda vznikla podle společnosti zneužíváním dominantního postavení Googlu na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro mobilní zařízení s operačním systémem Android. Seznam.cz to ve čtvrtek oznámil na svém blogu. Podle mluvčí Googlu ČR Alžběty Houzarové poskytuje Android uživatelům nebývalou možnost volby, jaké aplikace si do svých zařízení nainstalují. Na samotnou výzvu k odškodnění nereagovala.
10. 12. 2020Aktualizováno10. 12. 2020, 13:19|

Microsoft skončil s Windows 7. Co to znamená pro uživatele a čím je nahradit?

Operační systém Windows 7, kterému v úterý končí technická podpora, stále běží na více než 12 procentech tuzemských počítačů. Ty tak mohou být snáze napadnutelné hackery, protože Microsoft pro ně přestane vydávat aktualizace a bezpečnostní záplaty. Systém se dá nahradit řadou jiných alternativ, některé jsou i zdarma.
14. 1. 2020|

Huawei spouští vlastní operační systém Harmony OS. Jako první bude v chytrých televizích

Čínská společnost Huawei oznámila spuštění vlastního operačního systému Harmony OS. Ten má být určen nejen pro mobily, ale pro všechna chytrá zařízení společnosti. Krok Huawei je tak reakcí i na květnové oznámení Googlu, že jí omezí používání svého systému Android. Podle zástupců společnosti je Harmony OS novou generací operačních systémů, protože umí spolupracovat i se zařízeními s umělou inteligencí. Jako první by se měl objevit v chytrých televizích – a to na konci letošní roku.
9. 8. 2019Aktualizováno9. 8. 2019, 17:07|

Facebook zakázal předinstalaci na telefonech Huawei, Google se bojí hybridní verze Androidu

Americká internetová společnost Facebook zakázala předinstalaci svých aplikací na chytrých mobilních telefonech čínské firmy Huawei, která nyní čelí restrikcím ze strany Spojených států. Společnost Google současně varovala, že penalizace čínského výrobce přinášejí rizika pro americkou národní bezpečnost.
7. 6. 2019|

Tlak na Huawei rychle sílí. Google zřejmě omezí čínské firmě využití operačního systému Android

Společnost Google se chystá omezit čínské firmě Huawei používání svého operačního systému Android. Ta kvůli tomu přijde o aktualizace a později i o přístup k řadě služeb amerického gigantu, jako jsou například aplikace Play Store, Gmail a YouTube. Google tak reaguje na krok amerického ministerstva obchodu, které zařadilo Huawei na černou listinu. A podle agentury Bloomberg se rozhodly zmrazit dodávky pro Huawei i další velké americké firmy, například Intel, Qualcomm nebo Broadcom.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 15:42|