TÉMA

Qualcomm

Soud potvrdil pokutu Evropské komise pro Google za potlačení konkurence. Částku ale snížil

Tribunál Soudního dvora Evropské unie ve středu z velké části potvrdil rozhodnutí Evropské komise, že společnost Google zneužívala svůj operační systém Android k potlačení konkurence. Aby zohlednil závažnost a délku jednání v této věci, rozhodl se snížit pokutu na 4,125 miliardy eur (101,4 miliardy korun) z původních rekordních 4,34 miliardy eur. Vyplývá to ze středečního prohlášení soudu.
14. 9. 2022|

Tribunál Soudního dvora EU zrušil pokutu pro amerického výrobce čipů Qualcomm

Tribunál Soudního dvora Evropské unie zrušil pokutu 997 milionů eur (24,7 miliardy korun), kterou Evropská komise (EK) v roce 2018 uložila americkému výrobci čipů Qualcomm za poškozování konkurence. Podle rozhodnutí tribunálu se objevila řada procesních pochybení, která ovlivnila právo Qualcommu na obhajobu a zneplatnila analýzu Komise týkající se jednání firmy. EK se proti rozhodnutí může odvolat k Soudnímu dvoru EU.
15. 6. 2022|

Google dostal v Jižní Koreji čtyřmiliardovou pokutu. Zneužil dominantní postavení na trhu

Americká společnost Google dostala od jihokorejského antimonopolního úřadu (KFTC) pokutu 207 miliard wonů (téměř čtyři miliardy korun) za zneužití dominantního postavení na trhu. Google, který je součástí skupiny Alphabet, se odvolá, uvedla agentura Reuters.
14. 9. 2021|

Automobilky mají nedostatek čipů. Jedním z důvodů jsou omezení ve výrobě kvůli koronaviru

Automobilky a prodejci elektroniky mají problém s nedostatkem čipů. Ty jsou přitom pro jejich výrobu klíčové. Kvůli delší dodací lhůtě je tak i v Česku hůře dostupná některá elektronika a například kolínská Toyota musela na dva týdny zastavit výrobu. Výrobce Intel oznámil, že rozšíří výrobu do dvou nových továren v Arizoně.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 08:31|

Nové sankce proti Huawei ovlivní firmu i dodavatele, míní analytici

Přísnější americké sankce proti čínské společnosti Huawei Technologies ještě více naruší globální dodavatelský řetězec a firmě znemožní přístup k čipům vyrobeným na zakázku. Myslí si to odborníci, které oslovila agentura Reuters. Firma by podle nich mohla přijít o pozici největšího světového výrobce mobilních telefonů, ale hrozí i to, že s jejich výrobou skončí.
18. 8. 2020|

Qualcomm lobbuje u americké vlády, aby zmírnila restrikce proti Huawei. Nechce přijít o velký obchod

Zatímco na mezistátní úrovni má restriktivní tažení USA proti čínské Huawei Technologies zřetelné výsledky, na provázané mezifiremní úrovni už to není tak přehledné. Největší dodavatel čipů do mobilních telefonů na světě, americký Qualcomm, nyní začal u americké vlády lobbovat, aby omezení uvolnila. Jinak by mohl přijít o velký byznys. Informoval o tom americký list The Wall Street Journal.
14. 8. 2020|

Huawei spouští vlastní operační systém Harmony OS. Jako první bude v chytrých televizích

Čínská společnost Huawei oznámila spuštění vlastního operačního systému Harmony OS. Ten má být určen nejen pro mobily, ale pro všechna chytrá zařízení společnosti. Krok Huawei je tak reakcí i na květnové oznámení Googlu, že jí omezí používání svého systému Android. Podle zástupců společnosti je Harmony OS novou generací operačních systémů, protože umí spolupracovat i se zařízeními s umělou inteligencí. Jako první by se měl objevit v chytrých televizích – a to na konci letošní roku.
9. 8. 2019Aktualizováno9. 8. 2019, 17:07|

Spolupráci s Huawei přerušil britský ARM. Čínské firmě hrozí, že bude bez čipů

Britský vývojář čipů ARM ve středu uvedl, že pozastaví veškerý svůj byznys s čínskou firmou Huawei. Podřizuje se tak nejnovější americké regulaci, která čínského výrobce mobilů dala na černou listinu, aby ho odřízla od technologie z USA. V pondělí již oznámila americká společnost Google, že se chystá firmě Huawei omezit používání svého operačního systému Android.
22. 5. 2019|

Americká vláda dočasně zmírnila restrikce vůči firmě Huawei

Americké ministerstvo obchodu v noci na úterý dočasně na tři měsíce zmírnilo obchodní restrikce vůči čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei zavedené minulý týden. Tento krok má omezit negativní dopady na zákazníky čínského podniku po celém světě, píše agentura Reuters.
21. 5. 2019Aktualizováno21. 5. 2019, 11:04|
90' ČT24

Všichni se teď snaží Huawei „vykostit“ a není vyloučeno, že se to může povést, říká expert

V současné době se znovu rozdávají karty na trhu s telekomunikačními výrobky, uvedl v pořadu Devadesátka ČT24 expert na právo v oblasti informačních technologií Vladimír Smejkal. Reagoval tak na zprávu, že společnost Google se chystá omezit čínské firmě Huawei používání svého operačního systému Android. Dodal, že zatím není jasné, kdo bude vítězem a kdo poraženým, ale v případě firmy Huawei to může vést až ke konci této globální značky.
21. 5. 2019|

USA by mohly dočasně uvolnit restrikce uvalené na Huawei

Americké ministerstvo obchodu by brzy mohlo dočasně uvolnit restrikce uvalené na čínskou společnost Huawei. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mluvčí resortu. Tento krok by měl omezit škody, které mohou vzniknout stávajícím americkým zákazníkům firmy.
18. 5. 2019|