TÉMA

Christian Petzold

Temné stránky císařovny Sisi zahajují Das Filmfest německy mluvené kinematografie

Císařovna Sisi a její osud nepřestává přitahovat, i proto je poměrně častým námětem filmařů. Nejnověji ve snímku Sisi & Ich (Sisi a já). Fiktivní příběh o neopětované queer lásce reinterpretuje mýtus o Alžbětě Bavorské. Jako zahajovací titul otevírá 19. října Das Filmfest. Přehlídka aktuální tvorby německých, rakouských a švýcarských tvůrců začíná v Praze a pokračuje v Brně a Olomouci.
19. 10. 2023|

Začíná festival Berlinale. Vyhrát ho chce japonský anime trhák i film o smartphonu

Do hlavního města Německa se sjíždějí filmové hvězdy i fanoušci kinematografie. Začíná jeden z nejprestižnějších filmových festivalů Berlinale. Hlavní cenu, Zlatého medvěda, může získat některý z devatenácti titulů, žádný z nich ale není český. Při zahájení přes video promluví k festivalovým hostům ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina patří také k tématům letošního programu.
16. 2. 2023|

Glosa z Berlinale: Čas lovit… významy. U Pinocchia i domorodců

Pokud by bylo cílem filmů, aby divák po jejich zhlédnutí otevřel internet a zkoumal, co tím chtěl režisér říci, pak by se v hlavní soutěži letošního Berlinale našlo dost dobrých snímků. Jestliže chce ale divák příběhu rozumět hned po skončení projekce, musí na festivalu do mimosoutěžní sekce Berlinale Special. Ta zatím v sedmdesátém ročníku nabízí díla, která jsou divácky vstřícnější, i když nepodbízivá a s pečlivou přípravou i výpravou.
25. 2. 2020|

Recenze: Snový Tranzit vrací Francii pod nadvládu okupantů

Příběh německého emigranta Georga, který se snaží utéct z totalitní Evropy, není jen atraktivní hříčkou ve stylu Muže z Vysokého zámku Philipa K. Dicka. Premisu, „jak by vypadala nacistická okupace v dnešní době“, nahrazuje film Christiana Petzolda Tranzit existenciálními otázkami o lidské vykořeněnosti a životě mezi dvěma světy.
10. 5. 2019|