TÉMA

Řád čestné legie

Chantal Poullainová převzala Řád čestné legie

Česko-francouzská herečka a šansoniérka Chantal Poullainová převzala nejvyšší francouzské státní vyznamenání, Řád čestné legie. Francie tak ocenila její dlouhodobé obohacování české a francouzské kultury navzájem a trvalé přispívání k šíření francouzské kultury v Čechách. Udělení řádu je rovněž oceněním činnosti Poullainové v humanitární oblasti. Ceremoniál se uskutečnil na francouzském velvyslanectví v Praze.
12. 9. 2023|

Předsedkyně Akademie věd Zažímalová dostala nejvyšší francouzské vyznamenání

Předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová převzala ve středu na francouzském velvyslanectví v Praze Řád čestné legie, což je nejvyšší francouzské státní vyznamenání. Francie tak ocenila přínos Zažímalové na vědecké spolupráci mezi Českem a Francií. Zažímalové předal insignie rytířky Řádu čestné legie francouzský velvyslanec Alexis Dutertre.
7. 12. 2022|

30 let zpět: Pavel Tigrid vyznamenán francouzským Řádem čestné legie

Spisovatel a publicista Pavel Tigrid byl jednou z nejvýznamnějších osobností českého protikomunistického exilu. V roce 1960 se usídlil ve Francii, odkud vydával kulturně-politický exilový čtvrtletník Svědectví. Po sametové revoluci se vrátil do Československa a do července 1992 působil jako poradce prezidenta Václava Havla.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
4. 11. 2022|

Ústavní soudkyně Šimáčková obdržela francouzský Řád čestné legie

Soudkyně Ústavního soudu Kateřina Šimáčková obdržela nejvyšší francouzské státní vyznamenání, Řád čestné legie. Ocenění převzala v úterý na francouzském velvyslanectví v Praze. V prosinci Šimáčková nastoupí k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.
24. 11. 2021|

Zemřel na vrcholu sil. Slovensko si připomnělo sto let od tragické smrti Milana Rastislava Štefánika

Generál, astronom a mnohovrstevnatý člověk, do jehož retušovaného portrétu si Slováci i Češi promítají své ideály. Tak hodnotí odborníci Milana Rastislava Štefánika, od jehož tragického úmrtí v sobotu uplynulo 100 let. Vzpomínkových akcí se zúčastnili i zástupci Česka a Francie.
4. 5. 2019Aktualizováno4. 5. 2019, 20:48|