TÉMA

Pokusy

168 hodin: Psi z laboratoří se dočkali normálního života

Místo kafilerie našli život v nové rodině. V psím útulku v Borovnu na Plzeňsku jako první u nás pomáhají psům, kteří prošli vědeckými pokusy ve výzkumných laboratořích. Šanci žít konečně normální psí život dostalo už několik desítek mladých bíglů. Když do Borovna přišli, znali jen život v kleci a lidí se báli. Teď se učí, jak vypadá svět a že člověku je taky možné věřit. Pro pořad 168 hodin natáčela Darina Vlková.
6. 3. 2023|

Stali jsme se průkopníky. Rádio ale bylo spíše pro právníky a lékaře, říká mediální expert

Technická kuriozita, v níž jsme byli průkopnickou zemí, popisuje počátky radiofonie – tedy rozhlasu – Petr Bednařík z katedry mediálních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Od pokusů, které znamenaly zásadní krok při zavádění rozhlasu v Československu, uplynulo sto let. Vysílání se potýkalo se špatnou technickou stránkou i legislativními problémy. Koncesionáři zase s vysokými poplatky a drahými přijímači.
11. 2. 2022|

Polsko zadrželo 28 migrantů, kteří na jeho území pronikli z Běloruska

Polští pohraničníci v pátek večer zadrželi 28 migrantů, kteří pronikli přes hranici s Běloruskem. Podle mluvčí pohraniční stráže Anny Michalské členové běloruských bezpečnostních složek polské pohraničníky oslňovali a házeli po nich kameny. Zadržené migranty Poláci dovedli zpátky na pohraniční linii.
11. 12. 2021|
Paměťová stopa

„Mengele si nás šetřil,“ říká Jiří Fišer. Spolu s bratrem Josefem přežili v Osvětimi pokusy na dvojčatech

Jiří Fišer měl to štěstí, že přežil v Osvětimi zrůdné pokusy na dvojčatech doktora Mengeleho. Při jeho vyprávění až mrazí, když popisuje, jak jemu a bratrovi měnil krev a píchal injekce, které působily horečnatá onemocnění. Před smrtí je zachránilo to, že byli jedni z nejmladších v táboře a Mengele si je šetřil.
4. 5. 2019Aktualizováno12. 5. 2019, 11:56|