TÉMA

Čarodějnice

Ohně se o Filipojakubské noci rozhořely po celém Česku, hasiči nabádají k opatrnosti

Nadchází Filipojakubská nebo chcete-li Valpuržina noc. Původně mělo vítání jara pálením ohňů sociální, náboženský, ale hlavně ochranný význam. Zapálené vatry měly chránit před zlými silami a posvětit úrodu. Dnes je to především zábava. Hasiči ovšem nabádají k opatrnosti. Ohně se už během odpoledne a podvečera rozhořely na řadě míst Česka.
30. 4. 2023|

Přes 40 procent lidí na světě věří ve zlé čarodějnice, ukázala studie

Čtyři z deseti obyvatel světa věří, že existují čarodějnice a čarodějové, kteří mohou svými nadpřirozenými schopnostmi škodit ostatním. Vyplývá to ze studie zveřejněné v odborném magazínu PLOS One.
24. 11. 2022|

Pálení čarodějnic v Česku zachytil satelit, „výhled“ mu částečně pokazila zatažená obloha

Letošní pálení čarodějnic si Češi po dvou letech mohli užít bez covidových restrikcí. Ohně z oběžné dráhy zachytil i satelit, ukazuje snímek, který na sociální síti v sobotu večer zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Záběr je bohužel „nekompletní“, neboť velkou část území Česka ve chvíli jeho pořízení zakrývala oblačnost, která skryla družici body označující planoucí čarodějnické hranice.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 09:29|

Skotsko chce očistit oběti starých čarodějnických procesů

Z honu na čarodějnice se pomalu stává hon za jejich omilostnění. Po Katalánsku se uznání zřejmě dočká i několik tisíc obětí procesů ve Skotsku. Země, kde ve velkém měřítku docházelo k pronásledování údajných čarodějnic i k jejich popravám, chce temnou minulost po stovkách let alespoň částečně napravit.
15. 2. 2022|

V Ghaně stále zadržují „čarodějky“. Syn jedné z nich jim pomáhá na svobodu

Na severu Ghany ještě stále přežívá dávno zaniklá praxe známá i ze středověké Evropy. V zemi existuje pět detenčních táborů pro ženy, které místní označili jako čarodějnice. V táborech nyní žijí na tři stovky žen. Z domovů je vyhnaly jejich místní komunity – stačilo k tomu pouhé obvinění z čarodějnictví, často přímo od někoho z rodiny. Pokud by vzdorovaly, hrozila by jim smrt.
20. 1. 2022|

Hasiči vybízí k opatrnosti při pálení čarodějnických ohňů. Sucho zvýšilo riziko požárů

Kvůli velkému suchu nabádají hasiči k opatrnosti při rozdělávání ohňů. A to zejména v souvislosti s blížící se filipojakubskou nocí a pálením čarodějnic. Od začátku měsíce do neděle 26. dubna už hasiči v Česku vyjížděli k 2676 požárům.
29. 4. 2020|

Čarodějnické ohně byly viditelné i z vesmíru, ukazuje satelitní snímek

V noci z úterý na středu lidé po celém Česku pálili čarodějnice. Letošní tradiční ohně hasiči hodnotí jako nejklidnější za posledních několik let. Planoucí čarodějnické vatry byly k vidění i na satelitních snímcích.
1. 5. 2019|