TÉMA

Brasília

Domorodí Brazilci se utábořili před hlavním městem. Na „válečnou stezku“ se vydali, aby upozornili na svá ústavní práva

Tisíce původních obyvatel Brazílie se začaly shromažďovat v hlavním městě Brasílii. Podle organizátorů demonstrace jich je na místě nejméně osm tisíc. Protestují proti vládě prezidenta Luly da Silvy. Vyčítají mu neschopnost zajistit jim slíbená území hlavně na úkor těžařských společností. Současná hlava státu ve volbách v roce 2023 kandidovala právě s tím, že pro původní obyvatele zajistí nová teritoria.
23. 4. 2024|

Brazilské úřady budou vyšetřovat Bolsonara kvůli výtržnostem v hlavním městě

Soudce brazilského nejvyššího soudu zahrnul bývalého pravicového prezidenta Jaira Bolsonara do vyšetřování násilností, které se odehrály v hlavním městě Brasílii minulou neděli 8. ledna, uvedly tiskové agentury. Bolsonaro, ani jeho tři synové, kteří jsou zákonodárci, se dosud nevyjádřili, poznamenala agentura AP.
13. 1. 2023Aktualizováno14. 1. 2023, 05:52|

Dozvuky protestů v Brazílii přinesly zatykače na velitele federální a vojenské policie

Brazilský nejvyšší soud vydal zatykač na bývalého šéfa federální policie a velitele vojenské policie. Oba podle něj selhali při zajištění bezpečnosti. Policie mezitím vyslýchá na patnáct set zadržených příznivců exprezidenta Jaira Bolsonara, kteří v neděli, jen týden po inauguraci nové hlavy státu, vtrhli do prezidentského paláce, kongresu a právě nejvyššího soudu.
11. 1. 2023|

Přívrženci brazilského exprezidenta Bolsonara načas pronikli do Kongresu a dalších institucí

V Brazílii pronikli v neděli příznivci exprezidenta Jaira Bolsonara do budovy parlamentu a prezidentského paláce Planalto, uvedla agentura AP. Neuznávají vítězství jeho nástupce Luize Inácia Luly da Silvy. Demonstranti podle zahraničních agentur vzali útokem také blízkou budovu nejvyššího soudu. Lula da Silva toto počínání odsoudil, útočníky označil za fašisty a fanatiky a slíbil, že budou potrestáni. Před 23. hodinou středoevropského času agentura Reuters informovala, že brazilským bezpečnostním složkám se podařilo dostat budovy státních institucí znovu pod kontrolu.
8. 1. 2023Aktualizováno8. 1. 2023, 23:51|

Brazilské pralesy v květnu shořely nejvíc za posledních 18 let. Může za to kombinace úmyslu a sucha

Počet požárů v brazilském amazonském pralese se v květnu meziročně zdvojnásobil. Brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) díky záznamům ze satelitu zachytil na 2300 požárů, což byl nejvyšší květnový údaj za posledních 18 let.
3. 6. 2022|

Ničení amazonského pralesa v Brazílii na začátku roku zrychlilo

Rozsah ničení amazonského pralesa se na začátku letošního roku zvětšil. Podle údajů brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE) v lednu a v únoru prales přišel o zhruba 630 kilometrů čtverečních své plochy, což je přibližně třikrát více než před rokem. Vývoj znepokojuje ekology, kteří upozorňují, že kvůli dešťům se odlesňování na začátku roku drželo spíše na nízkých hodnotách.
13. 3. 2022|

Covid-19 se dál šíří Brazílií. Mezi nakaženými je i prezident Bolsonaro

Brazílii, největší zemi Latinské Ameriky s 210 miliony obyvatel, zasáhla nákaza virem SARS-CoV-2 velmi citelně. Od začátku epidemie se infekce prokázala u 1 668 589 lidí, z nichž přes 66 tisíc zemřelo. Nemoc covid-19 nově propukla také u brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, který v minulosti závažnost epidemie mnohokrát zlehčoval a brojil i proti povinnosti nosit roušky či dodržovat na veřejnosti odstupy.
8. 7. 2020|

Prales není jen zdroj peněz. Brazilští domorodci vystoupili proti prezidentu Bolsonarovi

Pochodem k prezidentskému paláci v Brasílii skončily protesty původních brazilských obyvatel proti opatřením vlády. Ta pod vedením pravicového prezidenta Jaira Bolsonara omezila práva domorodců při vytyčování takzvaných domorodých oblastí. Vysloužila si také kritiku kvůli úmyslu zrušit těžařům dřeva i nerostů pokuty za poškození životního prostředí v Amazonii.
27. 4. 2019|