TÉMA

Petr Papoušek

Izrael v minulosti nedal českým neziskovkám registraci, ty teď nemohou pomáhat

Velké neziskové organizace Člověk v tísni nebo Lékaři bez hranic nezajistí Izraeli žádnou humanitární pomoc, kterou obvykle po katastrofách nebo ve válečných konfliktech zajišťují. Přestože se obě organizace v minulosti pokoušely získat v zemi potřebnou registraci, aby na místě mohly působit, izraelské úřady jim nevyhověly. Pomoc neshromažďuje ani Český červený kříž. Sbírku naopak v nadcházejících dnech spustí Federace židovských obcí.
12. 10. 2023|

Počet antisemitských incidentů loni dle Federace židovských obcí vzrostl. Většina z nich se odehrála na internetu

Počet projevů antisemitismu v České republice v loňském roce vzrostl zhruba na dvojnásobek – Federace židovských obcí zaznamenala 2277 antisemitských incidentů, v předešlém roce to bylo 1128. Převážnou většinu z nich tvořily stejně jako v minulých letech projevy nenávisti na internetu, zejména na sociálních sítích. Informoval o tom předseda federace Petr Papoušek.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 19:28|

Prezident Zeman označil holocaust za největší zločin lidských dějin

Česko i svět si připomínají šestasedmdesát let od osvobození nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Prezident Miloš Zeman označil holocaust za největší zločin lidských dějin. Utrpení více než šesti milionů Židů a dalších nevinných lidí povražděných v koncentračních táborech uctili také v Senátu šéfové obou parlamentních komor.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 20:25|

Vnitro vypovědělo smlouvu nakladatelství, které vydalo nacistický kalendář

Ministerstvo vnitra vypovědělo nájemní smlouvu skladu s nakladatelstvím Naše vojsko, které vydalo kalendář s portréty osobností třetí říše. Po jednání s izraelským velvyslancem v ČR Danielem Meronem o tom informoval ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Dodal, že podobné zboží nemá na pultech českých obchodů co dělat. Na vydavatele už směřuje trestní oznámení a další se chystá.
26. 5. 2020Aktualizováno26. 5. 2020, 20:55|

Ústavní soud zrušil zdanění církevních náhrad. Porušovalo princip demokratického právního státu

Ústavní soud zrušil předpis, podle kterého měly církve danit náhrady vyplácené státem. Senátoři, kteří tvrdili, že je zdanění protiústavní, tak se svým návrhem uspěli. Letos na jaře schválili devatenáctiprocentní daň na církevní náhrady poslanci vládních stran, které podpořili komunisté a poslanci SPD.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 15:25|

Prostějov bude mít první kameny zmizelých. Přijede i zakladatel projektu Günter Demnig

Prvních jedenáct kamenů zmizelých, takzvaných stolpersteinů, bude v září rozmístěno v ulicích Prostějova. Kameny připomenou tragický osud židovských obyvatel za druhé světové války přímo u domů, ve kterých bydleli před odvlečením do koncentračních a vyhlazovacích táborů. O umístění zlatých kamenů už delší dobu usilovala Židovská obec i spolek Hanácký Jeruzalém.
27. 8. 2019|

Nemravná a protiústavní novela, zlobí se církve kvůli zdanění náhrad. Některé se obávají o existenci

Zdanění finančních náhrad pro církve za majetek nevydaný v restitucích způsobí církvím vážné finanční obtíže, a pro některé menší může být dokonce likvidační. Ve společném prohlášení před tím varují předsedové České biskupské konference Dominik Duka, Ekumenické rady církví Daniel Ženatý a Federace židovských obcí Petr Papoušek. Církve se shodují, že je novela nemravná a také protiústavní.
24. 4. 2019|