TÉMA

Benedict Cumberbatch

Richard III. jako arogantní floutek intrikuje v Dejvickém divadle

Kde se bere zlo, které pak dokáže zabíjet a ničit? Na tuhle otázku se pokoušel najít odpověď už Shakespeare ve svých slavných historických dramatech včetně Richarda III. Nejnověji to nyní zkouší i režijní duo SKUTR se souborem Dejvického divadla.
5. 4. 2022|

Síla psa přitáhla ceny BAFTA, cenu má i Will Smith z filmu o tenistkách Williamsových

Nejlepším filmem roku 2021 se podle cen BAFTA stal western Síla psa, který je počtem nominací favoritem Oscarů. Britská akademie filmového a televizní umění ocenila rovněž režisérku tohoto titulu Jane Campionovou. Herecká ocenění za hlavní role náleží Willu Smithovi a Joanně Scanlanové.
14. 3. 2022|

Hollywoodští herci podporují Ukrajinu: McCordová složila báseň o Putinovi, Penn točil se Zelenským

Proti válce na Ukrajině vystupují po celém světě i umělci, nejvíce jsou přirozeně vidět hollywoodské hvězdy. Filmové celebrity vybízejí hlavně k finanční pomoci, herečka AnnaLynne McCordová ale třeba složila báseň o Vladimiru Putinovi. A vlnu velkého zájmu vyvolal na začátku konfliktu Sean Penn, který na Ukrajině natáčel dokument.
7. 3. 2022|

Nominace na Oscara za rok 2021 táhne Síla psa

Nominace na ceny Oscar za rok 2021 vede temný western Síla psa. Název snímku Jane Campionové padl dvanáctkrát, včetně kategorie nejlepší film. Vítěze oznámí Akademie filmového umění a věd 27. března. Snímky s českou účastí se nedostaly už dříve přes širší výběr.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 16:16|

Zlaté glóby vyhrál western Síla psa, nejlepším muzikálem je West Side Story

Nejlepším dramatickým filmem roku 2021 je podle Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu western Síla psa s Benedictem Cumberbatchem. Výsledky Zlatých glóbů každoročně naznačují, které filmy mají šanci uspět na Oscarech. Cenu za režii si odnesla Jane Campion právě za Sílu psa. V kategorii muzikál a komedie zvítězil film West Side Story Stevena Spielberga. Nejvíce nominací, po sedmi, mělo drama Belfast o životě v Severním Irsku na konci 60. let a právě vítězná Síla psa.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 08:16|

Na festivalu v Benátkách uspěl Netflix, ceny mají Cruzová nebo Kerekes a Ostrochovský

Zlatého lva, tedy hlavní cenu 78. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, získalo francouzské drama L'Événement režisérky Audrey Diwanové, které vzniklo podle autobiografické předlohy Annie Ernauxové. Vypráví o mladé ženě, která chce jít ve Francii na počátku 60. let na potrat, což bylo tehdy nezákonné. V hereckých kategoriích bodovala Penélope Cruzová za snímek Paralelní matky a John Arcilla za film On the Job: The Missing 8.
11. 9. 2021|
Doporučujeme

Aboridžinci používají 50 tisíc let paměťovou techniku lepší než Holmesův „palác mysli“

Vědci srovnávnali klasické mnemotechnické nástroje používané už od dob antického Řecka určenou k posílení paměťové kapacity s podobnou technikou, kterou používají australští domorodci. Výzkum ukázal, že taktika Aboridžinců je ještě efektivnější než „palác mysli“ zpopularizovaný seriálem Sherlock.
19. 5. 2021|

Před 10 lety server WikiLeaks zveřejnil utajované vojenské dokumenty o válce v Iráku, Assange teď čeká na soud o vydání do USA

23. října 2010 zveřejnil internetový server WikiLeaks tajné americké vojenské dokumenty o válce v Iráku z let 2004–2009. Jen několik měsíců předtím přitom publikoval asi 80 tisíc dokumentů ohledně války v Afghánistánu. Zprávy poukazovaly na nevyšetřené týrání a vraždy civilistů. Americká vojenská přítomnost v těchto zemích se tak ukázala jako tragičtější, než veřejnost dosud tušila. Už skoro 10 let také čeká soud na hlavního strůjce a tvář WikiLeaks Juliana Assange.
23. 10. 2020|

Sam Mendes se vrátil do válečného roku 1917, zabojovat by mohl i o Oscara

Novinka režiséra Sama Mendese aspiruje na nejlepší válečný film desetiletí. Alespoň tak vyznívají první ohlasy, které snímek 1917  vzbudil po slavnostní premiéře v Londýně. V rodné zemi slavného režiséra se promítal minulý týden, do českých kin se dostane na konci ledna příštího roku.
9. 12. 2019|

Avengers na den Země začali zachraňovat planetu

První diváci viděli na Velikonoční pondělí jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku. Premiéru měl poslední díl Avengers s podtitulem Endgame. Závěr hollywoodské série vstoupí do kin, včetně českých, tento týden ve čtvrtek. Premiéru měl symbolicky na den Země. Právě o její záchranu totiž jde. O vstupenky je rekordní zájem a odborníci odhadují, že komiksový příběh o superhrdinech bude i supervýdělečný.
23. 4. 2019|