TÉMA

Urbi et Orbi

Papež ve vánočním poselství vyzval k míru na Blízkém východě

Papež František v pondělí ve svém tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) vyjádřil bolest nad oběťmi útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael ze 7. října a vyzval k ukončení izraelské vojenské operace a k řešení humanitární krize v Pásmu Gazy. Apeloval i na propuštění zbývajících rukojmí zadržovaných Hamásem. V poselství žádal také ukončení rusko-ukrajinské války i konfliktů a na dalších místech světa.
25. 12. 2023Aktualizováno25. 12. 2023, 18:25|

Pospěšme si s překonáním nesvárů, vyzval papež při Urbi et Orbi. Zmínil Izrael či konflikt na Ukrajině

Papež František při tradičním velikonočním poselství Urbi et Orbi (Městu a světu) vyjádřil znepokojení nad konflikty v Izraeli a v Palestině. Zároveň prosil Boha, aby ukázal Ukrajině cestu k míru a osvítil ruský národ. Ve zhruba desetiminutovém proslovu se František zmínil i o řadě dalších mezinárodních krizí, například o občanské válce v Sýrii, o zemětřesení, které v únoru zasáhlo Turecko a Sýrii, či o bezpečnostní a humanitární situaci v Latinské Americe, v Asii a v Africe.
9. 4. 2023|

Papež ve vánočním poselství vyzval k ukončení válek a připomněl hladovějící děti

Papež František v neděli ve svém tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) odsoudil nesmyslnou ruskou invazi na Ukrajinu a vyzval k jejímu ukončení. Připomněl rovněž další ozbrojené konflikty ve světě – zejména na Blízkém východě či v Africe. Vzpomněl také na miliony lidí, hlavně dětí, které ve světě trpí hladem, zatímco se vynakládají prostředky na zbraně.
25. 12. 2022|

Invaze na Ukrajinu nemá náboženský základ. Slova patriarchy Kirilla ho diskreditují před věřícími, říká religionista

Výroky jednoho z nejvyšších představitelů pravoslavné církve, moskevského patriarchy Kirilla, které podporují válku na Ukrajině, ho podle religionisty Jana Sušera diskreditují v očích pravoslavných ve světě. „Zdá se, že skutečně náboženský rozměr pro Rusko, když hovoříme o politickém režimu, který tu válku rozpoutal, zjevně nehraje tak velkou roli,“ dodal v pořadu Události, komentáře.
20. 4. 2022|

Papež František v poselství Urbi et Orbi vyzval k míru na Ukrajině

Papež František vyzval v tradičním velikonočním poselství Urbi et Orbi světové vůdce, aby vyslyšeli prosby lidu o mír na Ukrajině. Rusko zkritizoval za to, že zemi zatáhlo do krutého a nesmyslného konfliktu. „Nechť zavládne mír na válkou zmítané Ukrajině,“ apeloval. Evropská unie schválila poskytnutí dalších 50 milionů eur (v přepočtu zhruba 1,2 miliardy korun) na humanitární pomoc pro lidi zasažené válkou na Ukrajině. Předsedkyně Evropské komise vyzvala v rozhovoru pro deník Bild státy EU k rychlému dodání dalších zbraní Ukrajině.
17. 4. 2022Aktualizováno17. 4. 2022, 22:29|

„Zvykli jsme si na války, přecházíme je mlčením.“ Papež František ve vánočním poselství vyzval k dialogu

Papež František v tradičním vánočním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) vyzval ke svornosti a dialogu, který je podle něj jediným prostředkem, jak vyřešit konflikty od rodinných až po ty válečné. V nynější době pandemie covidu-19 je zvlášť důležité, abychom se neuzavírali do sebe a nesnažili se věci zvládnout na vlastní pěst, prohlásil papež.
25. 12. 2021Aktualizováno25. 12. 2021, 14:43|

Papež František ve svém poselství vyzval k rychlejší distribuci vakcín, hlavně do chudších zemí

Papež František ve svém poselství Urbi et orbi (Městu a světu) apeloval na rychlejší distribuci vakcín, zejména chudým zemím. Ozbrojené konflikty během pandemie označil za skandální. Velikonoční mši sloužil kvůli pandemii už druhý rok za sebou v omezeném režimu, uvnitř Svatopetrské baziliky. Obvykle hlava katolické církve připomíná zmrtvýchvstání Ježíše Krista za přítomnosti desítek tisíc věřících na Svatopetrském náměstí, které stejně jako loni bylo prázdné.
4. 4. 2021|

Hledejme řešení pro všechny, vyzval papež František. Odmítl nacionalismus a radikální individualismus

Papež František v tradičním poselství Urbi et orbi zdůraznil, že v těžkých dobách pandemie je potřeba lásky a bratrství, nikoliv nacionalismu a radikálního individualismu. Už na Štědrý den na půlnoční mši ve Svatopetrském chrámě ve Vatikánu vyzval k pomoci chudým a připomněl, že sám Ježíš se narodil jako chudý vyděděnec. Letošní bohoslužba byla kvůli koronavirovým omezením komornější – účastnilo se jí včetně hloučku kardinálů a biskupů méně než sto lidí. Podobný ráz měla i půlnoční mše v betlémském chrámu Narození Páně. Kardinál Dominik Duka v katedrále svatého Víta v Praze poděkoval zdravotníkům.
25. 12. 2020Aktualizováno25. 12. 2020, 12:33|

Urbi et Orbi. Papež promluvil ke světu zasaženému pandemií koronaviru

Miliony věřících v poledne na velikonoční neděli upírají pozornost na Vatikán. Letos kvůli pandemii koronaviru jen virtuálně. Ze Svatopetrské baziliky vyslal papež František světu tradiční poselství Urbi et Orbi – požehnání, které hlava katolické církve přednáší dvakrát v roce, na den narození a zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
12. 4. 2020Aktualizováno12. 4. 2020, 15:26|

Tato bouře odhalila ego i sounáležitost, řekl papež František v mimořádném požehnání Urbi et Orbi

Kvůli koronavirové pandemii udělil papež František mimořádně požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu). Obvykle tak činí pouze o Vánocích a Velikonocích. V požehnání vyzval k jednotě, solidaritě a pokoře. „Neslyšeli jsme chudé, neprozřeli jsme tváří v tvář válkám a nespravedlnostem. Je čas si vybrat mezi tím, na čem záleží, a tím, co pomíjí,“ zdůraznil František. Poděkoval také zdravotníkům i pracovníkům, kteří zajišťují chod společnosti. Požehnání pronesla hlava církve bez přítomnosti věřících.
27. 3. 2020Aktualizováno27. 3. 2020, 18:59|

Papež František: Ve vztazích a konfliktech vládne temnota, Kristovo světlo je ale jasnější

Papež František v tradičním vánočním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) vyzval k ukončení konfliktů zejména v zemích Blízkého východu. Zmínil Sýrii, Irák, Jemen, Libanon, Svatou zemi, ale i některé africké státy. Připomněl také humanitární krizi ve Venezuele či nedořešený konflikt na Ukrajině a jako mnohokrát předtím se stavěl na obranu uprchlíků.
25. 12. 2019Aktualizováno25. 12. 2019, 15:03|

Papež František ve svém poselství připomněl utrpení na Srí Lance, v Sýrii či Jemenu

Papež František v tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) vyzval v neděli světové politiky, aby nechali stranou své názorové rozdíly a pracovali společně na míru. Před desítkami tisíc věřících na Svatopetrském náměstí papež zmínil konflikty v Africe či na Blízkém východě i politické krize v některých zemích Latinské Ameriky. Odsoudil také teroristické útoky v kostelích a hotelech na Srí Lance, při nichž zemřelo nejméně 207 lidí a přes 400 dalších bylo zraněno.
21. 4. 2019Aktualizováno21. 4. 2019, 16:07|

Rozmanitost vnímejte jako obohacení, nikoliv nebezpečí, vybídl papež František

Papež František v tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) na Boží hod zdůraznil důležitost bratrského soužití lidí různých národů, kultur a náboženství. Lidi na celém světě přitom vybídl, aby rozmanitost vnímali jako zdroj obohacení, a nikoli jako nebezpečí.
25. 12. 2018Aktualizováno25. 12. 2018, 15:09|

Urbi et orbi: Papež vyzval k solidaritě a dialogu mocné i bezmocné

Papež František udělil na Svatopetrském náměstí požehnání Urbi et orbi – Městu a světu. Pododotkl, že Vzkříšení Ježíše Krista, které si na velikonoční neděli křesťané připomínají, přináší naději a sílu všude tam, kde je bída a vyloučení. Své poselství papež adresoval lidem, kteří trpí hladem či konflikty, a také politickým představitelům s přáním, aby mysleli na lidské dobro. Z konkrétních zemí zmínil například Sýrii nebo Venezuelu a také Korejský poloostrov.
1. 4. 2018Aktualizováno1. 4. 2018, 12:22|